Уставни савет Француске данас одлучује о пензионој реформи

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 11:46

Уставни савет Француске данас одлучује о пензионој реформи

Уставни савет Француске донеће данас дуго очекивану одлуку о законитости предложене пензионе реформе, којом се старосна граница за пензионисање повећава за две године, а која је изазвала масовне протесте широм земље. Фото: Танјуг/AP Photo/Thomas Padilla Уставни савет, или „савет мудраца“ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << како га називају у Француској, могао би да потврди усклађеност текста закона или да приговори одређеним мерама, односно да одбије текст у целини.
Ако Савет одобри законски предлог којим се старосна граница за пензионисање повећава са 62 на 64 година живота, влада ће имати право да га прогласи у нади да ће то на крају ставити тачку на протесте, преноси Ројтерс.
„Земља мора да настави да иде напред, да ради и да се суочи са изазовима који нас очекују“, рекао је француски председник Емануел Макрон током званичне посете Холандији.
Синдикати и опозиција упозоравају да вишемесечне бурне расправе и протести због закона о пензијама, који је влада прогурала кроз парламент без гласања због недостатка вец́ине, неће брзо нестати, чак и ако закон добије одобрење Савета. Синдикати и демонстранти ће наставити да врше притисак на Макрона да не прогласи закон, и покушац́е да пронађу други излаз, а опозиција се нада да би могао да се организује референдум на коме би се грађани изјаснили о предложеној реформи, али за такав предлог потребно је да прикупи скоро пет милиона потписа, наводи Ројтерс.
„Ово сигурно није последњи дан штрајка.Макрон мора да повуче закон или неће моћи да управља овом земљом“, рекла је у четвртак Софи Бине, нова лидерка синдиката Се-Же-Те (ЦГТ) упозоравају и на нове штрајкове.
Извор близак Макрону саопштио је да ће влада вероватно брзо озваничити закон, вероватно почетком следеће недеље, ако добије зелено светло Савета, како би покушала да настави даље с предложеним реформама.
Одлука Савета се очекује данас поподне или вечерас, и ако би се могло десити жда она поништи предлог закона, што је нешто што се ретко дешавало, француски стручњаци за уставно право и владини извори то сматрају мало вероватним, наводи британска агенција. Лидерка крајње деснице Марин ле Пен, која се противи реформи пензионог система, изјавила је да није оптимиста по питању одлуке Уставног савета.
„Али шта желите да урадим? Палим аутомобиле? Само ћемо рећи Французима: Гласајте за Национално окупљање“, рекла је она за БФМ ТВ.
Orban: Mađarska neće dozvoliti da je nateraju u rat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уставни савет Француске данас одлучује о пензионој реформи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.