Раиси: Иран ће наставити да мирно развија свој нуклеарни програм

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 08:10

Раиси: Иран ће наставити да мирно развија свој нуклеарни програм

Иран ће наставити да остварује легитимно право да мирно развија свој нуклеарни програм, без обзира на то да ли друге земље покушавају да се мешају у тај процес, изјавио је данас председник Ирана Ебрахим Раиси. Фото: Танјуг/AP Photo/Vahid Salemi “Државе које поседују нуклеарно оружје >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << настоје да спрече ирански народ да оствари своје легитимно право на миран нуклеарни развој, али дајте им до знања да ћемо се залагати за своја права“, рекао је Раиси током састанка са амбасадорима земаља које имају своје дипломатске мисије у Техерану, пренела је агенција ИРНА.
Према Раисијевим речима, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је издала 15 званичних саопштења у којима се каже да је нуклеарни програм Техерана у складу са мирним развојем, али упркос томе “не остаје при својим изјавама“. “Нисмо се удаљили од преговарачког стола и нећемо то учинити. Увек смо предузимали кораке да објаснимо свој став како агенцији ИАЕА, тако и земљама које су спремне да слушају како ће Иран користити нуклеарну енергију. Иако су прихватили нашу логику, прво су нам наметнули ратове, а поврх тога и санкције. Ни рат ни санкције нису могли да спрече Иран да оствари своје циљеве“, додао је Раиси.
Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси саопштио је раније да размишља да посети Иран у фебруару или марту како би разговарао о даљем развоју нуклеарног програма, наводећи да је Иран значајно смањио производњу високо обогаћеног уранијума, иако наставља да повећава своје залихе уранијума обогаћеног до 60 одсто чистоће.
Уранијум обогаћен изнад 90 одсто чистоће може да буде употребљен за производњу нуклеарног оружја.
Hamnei pomilovao i ublažio kazne za 2.827 osuđenika, od toga 53 osuđena na smrt

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Раиси: Иран ће наставити да мирно развија свој нуклеарни програм се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.