Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 08:38

Животић: Престављање манастира Лесновo као део културне баштине Приштине идентитетски удар

Професор Филозофског факултета, историчар Александар Животић изјавио је за РТС да представљање манастира Лесново на КиМ као део косовске културне баштине представља својеврсни индентитески удар, који треба да послужи у маркетиншке сврхе Приштине. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти посетио је папа Фрању у Ватикану и том приликом поклонио му је монографију манастира Лесново, који се приказује као део културне баштине Приштине.

Александар Животић, коментаришућу посету премијера привремених приштинских институција Ватикану, изјавио је да је то сасвим разумљива реакција и потез који се уклапа у политику Аљбина Куртија.
"Сматра да је косовска независност заокружена, да све што се налази на територији Косова представља косовску културну баштину и тако жели да је репрезентује. То су за нас болне ствари јер озбиљно задиру у српску историју, културу и традиција. То је политика која ће бити све израженија у наредном периоду", навео је Животић.
"Негирање српских корена" Гост Јутарњег програма подсећа да се велики део наших културних споменика на простору КиМ налази се на листи Унеска, под заштитом, што у Приштини схватају.
"Када то представите као косовску културну баштину, а не српску, покушавате да оставите по страни и негирате српске корене, традицију, културу и историју", указује Животић.
Наглашава да је реч "својеврсном идентитеском удару, који треба да послужи у маркетиншке сврхе" Приштине.
Гостовање Александра Животића у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.