Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 12:32

Курти сa амбасадорима Квинте, представио предлог за деескалацију

Премијер у Приштини Аљбин Kурти састао се сa амбасадорима земаља Квинте, a потом у обраћању медијима представио предлог владе за деескалацију ситуације на северу КиМ.
Аљбин Курти је представио пет тачака које је предложила косовска влада за деескалацију >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ситуације на северу Косова и Метохије.
Прва тачка је владавина права у четири општине, односно хитно привођење правди свих који су испољили насиље над косовском полицијом, Кфором и медијима.
Друга тачка је да се "насилне групе" одмах повуку са територије КиМ.
Трећа тачка је да ће косовска полиција, Кфор или Еулекс спроводити заједничке безбедносне процене сваких 15 дана како би гарантовали безбедно окружење за све.
Четврта тачка је да ће влада координисати са свим актерима и расписати нове изборе на северу.
Петом тачком предвиђа се да се Приштина и Београд одмах враћају олакшаном Бриселском дијалогу.
Аљбин Курти је на ванредној конференцији за медије рекао да је овај предлог раније поделио са високим представником за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепом Борељом и другим међународним актерима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.