Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjen rad šećerane u Senti

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine privremeno je danas zabranila rad u fabrici šećera "TE - TO" u Senti.

To je danas saopštilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Zabrana je usledila pošto je ova fabrika juče u Tisu izlila svoje neprečišćene otpadne vode, usled čega je nastalo uginuće ribe u toj reci.

Vanrednim inspekcijakim nadzorom ove fabrike, koje je obavljeno danas, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je boja reke Tise znatno promenjena na mestu ispusta otpadnih voda iz šećerane, kao i da nizvodno od izliva postoje naslage gašenog kreča.

Juče su, prema prijavi Ribolovačkog saveza Vojvodine, republički inspektor za zaštitu životne sredine i pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine obavili inspekcijski nadzor fabrike šećera "TE - TO".

Pregledom je utvrđeno da je na jednom, od ukupno četiri izliva ove fabrike u reku Tisu otpadna voda opterećena krečnim mlekom.

Zabrana obavljanja tehnološkog procesa prerade šećerne repe u ovoj fabrici primenjuje se do dostavljanja izveštaja ovlašćene stručne organizacije o efikasnosti sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dokaza o nemogućnosti direktnog ispuštanja krečnog mleka u reku Tisu.

Žalba izjavljena na rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine ne odlaže njegovo izvršenje, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.