Stroj pred sudom

Izvor: Politika, 13.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stroj" pred sudom

Prvooptuženi Goran Davidović odbacio optužbe

NOVI SAD – Pred krivičnim većem Okružnog suda u Novom Sadu, kojem predsedava sudija Đurđina Bjelobaba, juče je počelo suđenje osamnaestorici aktera incidenta na ovdašnjem Filozofskom fakultetu, 9. novembra prošle godine, kada je grupa mladića, kojima se pripisuje pripadnost neregistrovanoj neonacističkoj organizaciji "Nacionalni stroj", upala na antifašističku tribinu "Pretnja fašizmu".
Na optuženičkoj klupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << velike sale novosadske Palate pravde juče su se našli Goran Davidović (1975) iz Novog Sada, Goran Đermanović (1982) i Vladimir Đermanović (1983) iz Rakovca, Nebojša Milankov (1980) iz Đurđeva, Borko Nović (1981) iz Sremske Kamenice, Miodrag Milikić (1985), Vanja Radosav (1981) i Mario Milosavljević (1982) iz Novog Sada, Nikola Pjevač (1983) iz Bukovca, Miodrag Stefanović (1985) iz Odžaka, Nikola Karalić (1983) iz Sremske Mitrovice, Slavko Bohocki (1981) iz Petrovaradina, Marko Kulačanin (1980) iz Čuruga, Radomir Dickov (1980) i maloletni M. M. (1989) iz Novog Sada, Milan Trbojević (1987) iz Novog Sada, Vladimir Tanasić (1985) iz Petrovaradina i Marinko Vasiljev (1985) iz Silbaša.

Sa njihove leve strane, na mestu za branioce, sedelo je čak 16 advokata, što nije skoro viđeno u novosadskoj Palati pravde. Svi optuženi se brane sa slobode.

Na teret im se stavlja krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Optužnica navodi da su oni organizovano upali na tribinu u nameri da promovišu ideje i ciljeve "Nacionalnog stroja". Tribina je bila posvećena Danu borbe protiv fašizma, a studentima je govorio profesor dr Milenko Perović.

Optužnica ih tereti da su tom prilikom krivično delo počinili zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti prisutnih, stvarajući osećaj straha i upućivanjem raznih uvreda kao što su: komunistički retardi, ustaše, smrdljivi pacovi, džukele, jevrejske sluge...

Prvooptuženi Goran Davidović je jednom od organizatora tribine Zoranu Petakovu opalio šamar, a vinovnici incidenta su potom napustili tribinu uz fašistički pozdrav. Davidović je ostao pri iskazima datim policiji i istražnom sudiji. Međutim, pred sudskim većem je izjavio da je u optužnici "više poluistina i neistina", a što se tiče samog incidenta, rekao je da se o većini detalja može govoriti samo na osnovu video-snimka.

Davidović je odbacio tvrdnje optužbe da je optuženima izdavao uputstva i naredbe o izazivanju incidenta, kao i da su na tribinu došli organizovano, pripremajući se da prekinu skup. Rekao je, međutim, da je istina da je ošamario Petakova i da je pogrešio, ali je to uradio u afektu jer je osnovano sumnjao da ovaj preti njemu i njegovom detetu i da su u sukobu bili već duže vreme.

– Nisam ni aktivista, ni simpatizer "Nacionalnog stroja". Znao sam ponešto o "Stroju", ali sam se više zainteresovao nakon hapšenja. Učesnicima tribine se nisam obraćao, samo profesoru Peroviću. Iznosio je često antisrpske i antipravoslavne stavove i smatram da je upravo on pokazivao versku i nacionalnu mržnju – rekao je Davidović i odbacio tvrdnju da je on delio letke "Nacionalnog stroja" u samoj zgradi fakulteta.

Iako je bilo najavljeno da će ispred novosadske Palate pravde biti održan skup podrške optuženima, do toga nije došlo, ali su specijalno opremljeni pripadnici MUP-a bili u pripravnosti sve vreme.

Slavoljub Živković

[objavljeno: 13.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.