Traži se izručenje Vlade Japanca

Izvor: B92, Tanjug, 29.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se izručenje Vlade Japanca

Beograd -- Ministarstvo pravde Srbije od Italije traži izručenje pripadnika Zemunskog klana Vladimira Jovanovića, zvanog Vlada Japanac.

Jovanović je uhapšen u Italiji po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija zbog bekstva od odsluženja dvogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog više iznuda. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vladimir Jovanović, uhapšen 9. septembra prošle godine.

"Jovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uhapšen na osnovu poternice srpskog Interpola i na osnovu saglasnosti srpskog Ministarstva pravde i još se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Italiji", rekao je Dačić Tanjugu.

On je precizirao da je naše Ministarstvo pravde 20. oktobra prošle godine podnelo molbu Ministarstvu pravde Italije za ekstradiciju Jovanovića.

"Bilo je neophodno dopuniti prvobitnu molbe, jer je u međuvremenu završen postupak i za Jovanovićem se sada traga i za izdržavanje kazne zatvora od dve godine, zbog iznude", objasnio je Dačić.

Ministar policije je rekao da će Jovanović biti u pritvoru u Italiji, do okončanja ekstradicionog postupka.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, potvrdio je da je upućen zvaničan zahtev za izručenje Jovanovića.

Prema Homenovim rečima proces ekstradicije može da traje i do godinu dana. U slučaju Jovanovića postupak izručenja trebalo bi da bude kraći.

"Postupak se očekuje da traje do tri meseca i očekujemo da će se uskoro naći na izdržavanju kazne, a osuđen je na kaznu zbog iznude”, kaže Homen.

Srpska policija je u "beloj knjizi” iz 2001. godine Vladimira Jovanovića označila kao pripadnika grupe Dušana Spasojevića, vođe Zemunskog klana.

Vlada Japanac javnosti je postao poznat posle atentata na Vuka Draškovića u junu 2000. godine, jer su se u njegovom stanu u Budvi krili Dušan Spasojević i Mile Luković.

Protiv njega tada nije podneta krivična prijava, a nije hapšen ni u akciji "Sablja”.

Novinar nedeljnika "Vreme” Dejan Anastasijević kaže da je uhapšeni poznat ne samo po izvršenju teških krivičnih dela, već i po tome što je bio jedan od pripadnika vojne bezbednosne agencije.

"Onda se o njemu posle čulo, zajedno sa još jednim licem sličnim, njemu ispred stana Dušana Mihajlovića, koji je u to vreme bio ministar policije, bila je sumnja da oni spremaju nekakav atentat, ali je tada Vlada Japanac izvadio legitimaciju vojne bezbednosti bio je izgleda vezan za Acu Tomića koji je takođe bio blizak sa Zemunskim klanom”, podseća on.

Jovanović je do sada nekoliko puta bio hapšen. Krajem 2006. i početkom 2007. godine uhapšen je zbog iznuda i ucena.

Pored Interpola, Jovanovića je tražila i Belgijska policija zbog razbojništva, teških krađa, falsifikovanja i kidnapovanja koje je izvršio u toj zemlji.

Vlada Japanac je i svedok svađe Marka Miloševića i Vlade Kovačevića Trefa, a zatim i Trefovog ubistva 20. februara 1997. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mafija: UHAPŠEN VLADA JAPANAC

Izvor: Press, 29.Maj.2009

Vladimir Jovanović - Vlada Japanac, koji je u Srbiji osuđen na 2 godine zatvora zbog iznude, uhapšen po Interpolovoj poternici. Nekadašnji član „surčinsko-zemunskog klana" uhvaćen sa lažnim dokumentima. .Vladimir Jovanović (41), zvani Vlada Japanac, uhapšen je u Italiji po Interpolovoj...

Nastavak na Press...

Japanac iz Zemuna "pao" u Italiji

Izvor: Mondo, 29.Maj.2009

Nekadašnji pripadnik zemunskog i surčinskog klana Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac (41), uhapšen je u Italiji po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisla Srbija.

Nastavak na Mondo...

Zahtev za izručenje Vladimira Jovanovića

Izvor: RTS, 29.Maj.2009

Pripadnik nekadašnjeg zemunskog i surčinskog klana Vladimir Jovanović, zvani Japanac, uhapšen u Italiji. Ministarstvo pravde uputilo zahtev za ekstradiciju. Jovanović je u Srbiji osuđen na dve godine zatvora...Nekadašnji pripadnik zemunskog i surčinskog klana Vladimir Jovanović, zvani Japanac...

Nastavak na RTS...

Dačić: Ispunili smo sve uslove EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2009

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija ispunila sve kriterijume navedene u takozvanoj mapi puta za proces vizne liberalizacije i izrazio očekivanje da će odluka o stavljanju Srbije na belu šengensku listu biti doneta do kraja ove, a sprovedena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Očekuje se ekstradicija Vladimira Jovanovića Japanca

Izvor: Danas, 29.Maj.2009

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je juče da je zvanično upućen zahtev italijanskim organima za izručenje Vladimira Jovanovića Japanca i izrazio očekivanje da će se on ubrzo naći na izdržavanju kazne zatvora, sa koje je pobegao.

Nastavak na Danas...

Japanac uskoro na slobodi

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2009, 08:37

BEOGRAD - Pripadnik bežanijskog klana Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac (41), koji je uhapšen u Italiji još u septembru prošle godine po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisalo srpsko pravosuđe zbog falsifikovanja dokumenata, a kasnije i pokušaja iznude, definitivno će se po isporučenju...

Nastavak na Glas javnosti...

Jovanović uhapšen u septembru

Izvor: S media, 30.Maj.2009

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je bivši pripadnik zemunskog i surčinskog klana Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac (41), uhapšen 9.septembra prošle godine u Italiji, po poternici srpskog Interpola, a ne, kako su pojedini mediji preneli, da...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.