Izvor: Blic, 24.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbacili optužbe

Odbacili optužbe

HAG (Beta) - Funkcioneri bosanskih Srba, Radoslav Brđanin i general Momir Talić, optuženi su za genocid jer su nameravali delimično uništenje Muslimana i Hrvata sa teritorija severozapadne Bosne i Hercegovine u cilju stvaranja srpske države, rekla je juče tužilac Haškog tribunala na početku suđenja Brđaninu i generalu Taliću za genocid u Bosanskoj krajini 1992.godine. Radoslav Brđanin bio je predsednik srpskog kriznog štaba takozvane Autonomne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Regije Krajina sa sedištem u Banjaluci, a general Momir Talić bio je komandant Prvog krajiškog korpusa VRS i član kriznog štaba. Obojica su u pritvoru u Hagu od 1999. godine. Oni su odbacili optužbe. Tužilac Džoan Korner u uvodnoj reči rekla je da je u regiji poznatoj kao ARK 1992. godine sprovedena jedna od najkoncentrisanijih, najnasilnijih i u krajanjem ishodu najuspešnijih kampanja etničkog čišćenja. Ona je rekla da se Brđaninu i Taliću stavlja na teret čitav spektar postupanja obuhvaćen pojmom 'etničkog čišćenja'.

'Sve te zločine, kako će dokazi potvrditi, počinili su bosanski Srbi, kojima su pripadala dvojica opuženih, kao i Srbi iz Srbije i Crne Gore. Zločini su izvršeni nad Muslimanima i Hrvatima koji su generacijama bili njihovi komšije', izjavila je tužilac.

Inače, Tribunal je saopštio da će sledeće nedelje biti razmatrani zahtevi admirala bivše JNA u penziji Miodraga Jokića i generala Hrvatske Vojske Rahima Ademija za privremeno puštanje na slobodu.O zahtevu admirala Jokića raspravljaće se 31. januara, a narednog dana biće razmatran zahtev generala Ademija. Admiral Jokić optužen je za kršenje zakona i običaja rata nezakonitim napadom snaga bivše JNA na grad Dubrovnik u Hrvatskoj krajem 1991. godine, dok je general Ademi optužen za zločine protiv čovečnosti i druge zločine nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1993. godine. Obojica su se dobrovoljno predali Tribunalu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.