Izvor: B92, 05.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Još sedam

Beograd, London -- Rasim Ljajić kaže da pošto se u Hagu nađu Ratko Mladić i još šest optuženika SCG neće biti suočavana sa uslovljavanjima.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom je na okruglom stolu "Ratni zločin, suđenje, pravda, pomirenje" naveo da je Srbija i Crna Gora rešena da izruči Mladića Haškom sudu ako se on nalazi na teritoriji SCG.

Rasim Ljajić kaže da je došlo vreme da država preuzme glavnu reč u procesu pomirenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i suočavanja sa zločinom. Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu su svesne da je Mladić prepreka daljem približavanju SCG Evropskoj uniji i da su spremne da ga isporuče ukoliko se on ovde nalazi. "Nema napretka Srbije i Crne Gore bez izručenja Ratka Mladića Tribunalu. Možemo biti šampioni u ekonomskim, političkim i društvenim reformama, možemo biti daleko ispred drugih zemalja u regionu, ali će sve druge zemlje biti u EU, a mi ne ako ne izvršimo ovu preostalu obavezu", kaže Ljajić.

Savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, Jovan Simić, kaže da se države regiona moraju pomiriti jer se jedna na drugu naslanjaju, ali da pomirenja ne može biti dok sve strane ne pristanu na utvrđivanje istine o događajima koji su pratili raspad bivše Jugoslavije.

On kaže da, za sada, ni jedan od tri naroda, s tim što Srbija prednjači u tome, nije spreman da prizna sve šta se dešavalo na ovim prostorima: "I tu dolazi do jedne manipulantske politike, da se prebijaju žrtve, da se otvaraju novi zločini i da se neki zločini objašnjavaju drugim zločinima. Sve u cilju da bi se ovaj problem rešio, nekako preskočio, da se ide dalje."

Za ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića nesporno je da su zločine činile sve strane. Obraćajući se okupljenima na engleskom, on je rekao da država Srbija, bez obzira na to, mora da odradi svoj deo posla u suočavanju sa prošlošću.

"Moramo prvo da počistimo u sopstvenom dvorištu i uklonimo ostatke prošlosti. Tada ćemo imati moralni osnov da se interesujemo šta rade ostali. Ako i oni čine ono što i mi - odlično, a ako to ne čine, međunarodna zajednica će morati da reaguje. Ali, pre svega moramo zauzeti visoko moralno stanovište suočavajući se sa sopstvenom krivicom", kazao je Davinić.

Protojereja Radovana Bigovića interesuje kako je stvorena teza da narodi ne mogu živeti zajedno, što je kasnije dovelo do tragedije. On ipak veruje da danas samo istina može osloboditi i preporoditi narode koji su u ratovima učestvovali: "Mi ne živimo svete apsolutne pravde, ali baš zato moramo i treba da prihvatimo sudove protiv ratnih zločina i nasilja, makar oni ponekad nekim svojim presudama nanosili i samo nasilje. Nama je nekada u istoriji ovde potrebna i nepravedna pravda jer je i ona bolja od apsolutne nepravde."

Ovo je tek prvi u nizu okruglih stolova o ratnim zločinima, kojima će vlasti SCG domaću i inostranu javnost obaveštavati o svojim aktivnostima.

Tajms: Karadžić u Crnoj Gori?

Tajms danas piše da zapadne obaveštajne službe veruju da se Radovan Karadžić krije u Crnoj Gori i da je, ako je to tačno, Karadžić tako van jurisdikcije evropskih snaga koje su preuzele mirovnu operaciju od NATO-a u Bosni i Hercegovini.

"Istovremeno, Tužilaštvo Haškog suda se požalilo da mu NATO uskraćuje potencijalno ključne informacije o vremenu koje je Karadžić proveo u bekstvu, poput njegovih pisama supruzi, objavljenih u nekoliko evropskih listova", piše list. "Potrebna nam je jača podrška obaveštajnih službi, što može da bude odobreno samo na veoma visokom nivou", izjavila je Tajmsu portparol Tužilaštva Tribunala Florans Artman, prenosi Fonet.

Informacija BBC-a da se Karadžić nalazi na severozapadu Crne Gore je tačna, ali je plasirana sa zakašnjenjem od 15 dana, piše sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na svoje izvore.

"Oko 15 kilometara od Nikšića, negde između manastira Ostrog i sela Ozrinići, Karadžić se skrivao skoro mesec dana. U Crnu Goru stigao je nekoliko dana pre smrti majke Jovanke kako bi je video poslednji put. Vest o njenoj smrti zbog toga je objavljena dan kasnije. Karadžić se nalazio u jednoj kući okruženoj velikim kamenim zidom, a radi se o restauriranom zdanju, čiji je vlasnik Karadžićev blizak srodnik koji živi u Banjaluci", piše list.

"U trenutku kada je vest plasirana, Karadžić je bio van Crne Gore. Nije teško zaključiti da je objavljena kako bi strane službe i tamošnje policijske strukture bile fokusirane na potragu u Crnoj Gori, dok se on s pratnjom neometano prebacio na drugu lokaciju", zaključio je izvor lista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.