Ko će pre do Trga

Izvor: Blic, 30.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će pre do Trga

Vrh Liberalno demokratske partije(LDP) i Srpske radikalne stranke(SRS) u Nišu ponašaju se kao junaci pripovetke „Dva jarca na brvnu" od kojih ni jedan ne popušta da bi drugi prošao. Srž sukoba ovih političkih opcija je što su obe političke opcije zakazale svoje mitinge za 5. maj na Trgu Kralja Milana tako da s pravom mnogi strahuju od sukoba vrućeg popodneva jer ni jedni ni drugi ne žele da odustanu od organizacije svojih skupova.

Popularni Šešeljevci su svoj skup >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakazali za 17 sati, a Čedisti za 19 časova što realno znači da mitinzi uz malo tolerancije mogu da se održe, ali svi strahuju od fizičkog sukoba pristalica partija koji se nalaze na Trgu Kralja Milana pre i posle manifestacija jer dok bi radikali držali miting, liberali bi trebali da postavljaju binu.

Poslednja dva dana vode se intenzivni pregovori ove dve stranke sa policijom na temu „ko je u pravu", ali rezultata nema. Predrag Jelenković, menadžer LDP-a kaže „da konvencija LDP-a mora da se održi na trgu".

- Radikali misle da se miting održava samo tako što se skup prijavi policiji, ali to nema veze s procedurom. Mi imamo rešenje opštine Medijana koje nam dozvoljava da održimo miting odnosno da zauzmemo trg od 12 do 21 sat. Takvo rešennje radikali ne mogu da pokažu policiji jer opština Medijana ne može da izda dva ista rešenja za isti dan. Sa radikalima jednostavno nema dogovora jer oni idu po starom pa na pregovorima ističu „mi smo veća partija i vi morate da se sklonite". To nije korektno i zato ja neću da vodim takve pregovore. Nekada se ova dozvala uzimala u gradskoj upravi, a sada u opštini. Procedura dalje nalaže da se obavesti policija, vatrogasci, hitna pomoć, a radikali su mislili da će samo skup prijaviti policiji i da će s tim da završe proceduru - kaže Jelenković.

Omladina radikala je juče delila letke koji pozivaju na miting 5. maja, a potvrdu da će se skup održati daje „Blicu" Milovan Radovanović, predsednik Okružnog odbora SRS u Nišu.

- Ovoj suprotnoj partiji je sada potrebna promocija i oni više hoće da se oko toga sada diže prašina. Nadam se da smo civilizovani ljudi i da ćemo doći do rešenja, a mitinga SRS će biti. Mi smo još 4. aprila zakazali za 25. april, ali je to bio Veliki petak. Zato smo preimenovali datum za skup 5. maja i tu nema nikakvih problema - kaže Radovanović.

Očekuje se da simpatizeri i jedne i druge partije iz svih gradova Srbije tog dana stignu u Niš što je još jedan razlog za brigu da će doći do neminovnog sukoba.

Policija diplomatski ćuti

Niška policija nije se ni juče uključila u arbitražu čije je preče pravo da 5. maja na Trgu Kralja Milana u Nišu organizuje stranački miting – LDP ili SRS. Portparol niške policije Lidija Pavlović potvrdila je da je policja dobila prijave za oba mitinga, a na novinarska pitanja odgovorila je diplomatski da su pregovori stranaka po ovom pitanju još uvek u toku i da će se niška policija blagovremeno oglasiti ako bude preduzela mere iz njihove nadležnosti, odnosno ako jednoj od stranaka zabrani okupljanje. B. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.