Izvor: B92, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kertes se i dalje izjašnjava

Beograd -- Mihalj Kertes, optužen za malverzacije oko iznošenja srpskog novca na Kipar, nastavio je izjašnjavanje o optužnici.

Bivši direktor Savezne uprave carine tvrdi da je, po nalogu vlade i resornih ministara, deo novca od carine uplaćivan na posebne račune "Beobanke". Kertes je negirao navode optužnice da je, po nalogu tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića i Jovana Zebića, uplaćivao deo novca od carina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na poseban račun "Beobanke".

"To su bili nalozi vlade i resornih ministara i to je uplaćivala ovlašćena carinska služba, a ne ja", tvrdi Kertes.

Optuženi je naveo da su, pre njegovog dolaska na mesto direktora carine, bili otvoreni računi kod "Beobanke" jer je bilo odlučeno da se preko te banke sredstva od carine usmere u privredu. "Privredni subjekti su sačuvani jer kako bi se danas prodavali", kazao je Kertes.

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je počelo suđenje Kertesu za zloupotrebu službenog položaja iznošenjem novca iz Srbije na Kipar.

Optužnica je podignuta sredinom marta i na njoj su se našla imena i Miloševića, Šainovića i Zebića. Postupak je obustavljen protiv Miloševića i Zebića, pošto su preminuli, dok je protiv Šainovića postupak razdvojen pošto je u Hagu.

Prema optužnici, Milošević je tokom 1994. godine organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi postali Kertes, Zebić i Šainović, a zloupotrebe su izvršili korišćenjem privrednih struktura i uticajem na izvršnu vlast.

U optužnici se tvrdi da su Milošević, kao predsednik Srbije, Kertes kao direktor carine, a Šainović i Zebić kao potpredsednici Savezne vlade, naložili da se deo prihoda od carine ne uplaćuje ovoj ustanovi, već na račune pravnih lica, političkih organizacija i državne bezbednosti.

Prema optužnici, deo novca koji je trebalo da se uplaćuje Narodnoj banci Srbije iznošen je na Kipar i uplaćivan na račune nekoliko of šor firmi.

Tužilaštvo navodi da je, u periodu od 1994. do oktobra 2000. godine, novac uplaćivan na račune 1.182 preduzeća, među kojima su "Krušik" iz Valjeva, "Sloboda" iz Čačka, "Crvena zastava" iz Kragujevca i druge, čime je država oštećena za više miliona evra.

Na jučerašnjem glavnom pretresu pročitana je optužnica, posle čega je Kertes počeo izjašnjavanje o navodima optužnice. Kertes je tvrdio da nije počinio krivična dela, već da je sprovodio utvrđenu državnu politiku, a za optužnicu je kazao da je "politički montirana".

"Nisam naredio uništavanje dokumentacije"

Kertes je izjavio da nikada nije naredio uništavanje i iznošenje dokumentacije Carine.

"Koliko ja znam, dokumentacija nije iznošena u DB (državnu bezbednost) niti uništavana dok sam ja bio na čelu Carine, kao ni 4, 5. i 6. oktobra 2000. godine", rekao je Kertes.

On je objasnio da je uništavao samo interne dnevne izveštaje koji su bili namenjeni samo njemu, nisu imali zaglavlje i nisu bili zvanični dokumenti.

Protiv Kertesa je 2001. godine podneta krivična prijava zbog sumnje da je 6. oktobra 2000. naložio da dokumentacija o prometu robe do 2000. bude izneta u Resor državne bezbednosti MUP-a Srbije radi uništavanja.

U krvičnoj prijavi, međutim, postoji Kertesov iskaz dat tokom istrage u kom on priznaje da je naredio spaljivanje dokumentacije.

B92 je februara ove godine objavio saznanja ekipe emisjne Insajder o spaljivanju dokumentacije, što možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.