Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 11:50

Најмање 15 деце умрло од неухрањености у болници; ИДФ: Гађано 50 положаја Хамаса у Кан Јунису

Рат Израела и Хамаса – 149. дан. Израелска војска саопштава да је за шест минута гађала око 50 положаја Хамаса у Кан Јунису, граду на југу Газе. Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, тврди да је у израелским нападима страдало 30.410 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Палестинаца од почетка сукоба. Истиче, такође, да је најмање 15 деце умрло од неухрањености у болници у Гази.
Најмање 11 Палестинаца је убијено, а 50 рањено када је у израелском ваздушном нападу погођен шатор са избеглицам у граду Рафа, на југу Појаса Газе, саопштило је Министарство здравља Газе и указало да је број погинулих у нападу израелских снага на хиљаде Палестинаца који су чекали у реду за храну у близини града Газе у четвртак, порастао на 116.
Многи Палестинци убијени или рањени у хаосу који је избио док су покушавали да извуку вреће брашна из конвоја помоћи на северу Газе, погођени су ватром израелске војске, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), позивајући на покретање међународне истраге.
Са друге стране, израелски званичници тврде да је велики број жртава резултат стампеда, а не напада израелске војске.
Док трају борбе, у Каиру се настављају преговори за постизање споразума о ослобађању талаца и успостављању привременог примирја у Појасу Газе, иако постоји несагласност око повлачења израелске војске из палестинске енклаве, рекао је неименовани извор близак групи.
Извор Хамаса рекао је раније ове седмице да би, према том предлогу, примирје трајало шест седмица, при чему би Хамас требало да ослободи 42 таоца у замену за палестинске затворенике. 
Представници Египта, Катара и САД посредују између израелских и Хамасових преговарача у покушају да се обезбеди пауза у борбама пре светог муслиманског месеца поста - Рамазана - који почиње 10. марта.
Људи у Гази живе у пренасељеним склоништима, без воде и струје, у скученом простору погодном за ширење зараза, док болницама недостају гориво и основна медицинска средства, наводе у Агенцији УН-а. 
Упозоравају да се Појас Газе налази на ивици глади, те да је у последња два дана, десеторо деце преминуло од дехидрације и неухрањености. 
Према подацима Министарства здравља Газе, најмање 30.228 Палестинаца је убијено, а 71.377 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.