Izvor: RTS, 12.Dec.2023, 06:57

Прелаз "Керем Шалом" биће отворен за преглед камиона са хуманитарном помоћи; Галант: Рат против Хамаса завршиће се када Израел постигне циљ

Сукоб Израела и Хамаса – 67. дан. Борбе између израелске војске и припадника хамаса и других милитантних група настављене су у Појасу Газе, док израелске ваздушне снаге и даље циљају положаје Хамаса. На Израел су испаљене ракете из Газе и са положаја Хезболаха у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Либану. Израелски министар одбране рекао је да Израел нема намеру да трајно остане у Гази након завршетка војне кампање која за крајњи циљ има елиминацију Хамаса. Прелаз "Керем Шалом" између Израела и Газе биће отворен за преглед камиона са хуманитарном помоћи за Појас Газе.
Израел је одбацио оптужбе да покушава да истера Палестинце из Газе, пошто арапски лидери упозоравају да би израелска копнена офанзива могла оставити цивиле без других опција.
Неке од најтежих борби одиграле су се током викенда, док су израелске одбрамбене снаге покушавале да преузму контролу над урбаним центрима у северној Гази и лоцирају вође Хамаса у срцу највећег града на југу Појаса Газе Кан Јунису.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да се десетине Хамасових бораца предало, називајући то почетком краја милитантне групе која контролише Газу од 2007. Хамас је ту тврдњу назвао "лажном и неоснованом".
У међувремену, Хамас захтева да палестински затвореници у израелским затворима буду пуштени и запретио животима талаца које још држи у Појасу Газе.
Израел верује да Хамас држи око 137 талаца, док се у израелским затворима према неким проценама налази око 7.000 Палестинаца, од којих су многи притворени без оптужбе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.