Izvor: RTS, 08.Avg.2023, 09:27

Хитан апел - нађите времена да дате крв

Грађани су се у великом броју одазвали хитном апелу Институту за трансфузију крви Србије, да дају крв, јер недостају све групе и угрожен је програм за операције. Ивана Родић из тог института посебно указује да је важно да се настави одзив грађана да дају крв, јер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су све крвне групе на минимуму и да је потребно време да би резерве постале стабилне стабилне.
Ивана Родић је подсетила да је 1.500 јединица крви потребно мининално на недељном нивоу, а да је  у последње три седмице прикупљано од 1.000 до 1.200 јединица крви. Због тога је, апеловала, веома важно да се добар одзив грађана, 295 их је јуче дало крв, настави, јер су потребне две, три па чак и четири недеље да би резерве крви дошле на стабилан ниво.

Такође, наглашава да су све крвне групе на минимуму, да је мало боља ситуација је са Б позитивном и АБ позитивном крвном групом.
"Пре свега обратили смо се са позивом свим грађанима који су здрави, а у старосној доби од 18 до 65 година и који могу да дају крв. Јако је важно да у овом тренутку сви они који могу да дају крв покажу и солидарност и емпатију, јер ако не будемо имали 1.500 јединица на недељном нивоу морамо прећи на други режим рада који подразумева збрињавање хитних стања и хитних случајева, а онда оперативни програми спорадично или у потпуности морају бити одложени", упозорила је Родићева.
Крв могу дати све здраве особе од 18 до 65 година, а што се тиче мушкараца од претходног давања је неопходно да прође 12 недеља, а за жене 16.
Где се може дати крв Институт ради сваког радног дана од 7 до 19 часова и суботом од 8 до 15. Данас су три мобилна тима на терену, у Новом Пазару у дому Омладине од 9 до 14 часова, у Ваљеву у Црвеном крсту од 9 до 15 часова.
Трансфузиолошки аутобус је и у Владимирцима испред Конака од 9 до 14 часова.
"А за све наредне дане ја позивам све грађане да погледају распоред екипа на нашем сајту, на нашим друштвеним мрежама. Да нас прате, да изаберу локацију која је најближа месту где се крећу јер ће тако изгубити најмање времена", поручила је Родићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.