Izvor: RTS, 07.Avg.2023, 12:44

После две године у затвору Раул Ганди се вратио у индијски парламент

Председник странке Индијског националног конгреса и члан индијског парламента Раул Ганди данас је поново ступио на дужност посланика, после две године проведене у затвору због вређања премијера Нарендре Модија и других посланика.
Врховни суд >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Индије суспендовао је ту пресуду и дозволио Гандију да се врати на посланичку функцију, да учествује у гласању о неповерењу влади и на изборима наредне године, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да гласање о неповерењу вероватно неће негативно утицати на популарност владајуће Народне партије Нарендре Модија, али да се очекује да ће повратак Раула Гандија у парламент, као потомка једне од најпознатијих индијских политичких династија, ојачати глас новоформираног, 26-партијског опозиционог савеза на челу са Гандијевим Конгресом.
Указао поштовање статуи свог прадеде Махатме Гандија  Ганди је данас ушао у зграду парламента пошто је указао поштовање статуи Махатме Гандија у комплексу, али се није обратио новинарима. Председник Конгреса Маликарџун Карџ рекао је да одлука да се Ганди врати на функцију "доноси олакшање народу Индије, а посебно Вајанаду", изборној јединици у јужној држави Керала, из које Ганди долази.
Суд је Гандија прогласио кривим за клевету и осудио га на две године затвора због исмевања презимена премијера Неренде Модија у предизборном говору 2019.
Тада је Раул Ганди повезао премијера Нарендру Модија са двојицом криминалаца високог профила, рекавши: „Зашто се сви лопови презивају Моди?”
Ко је Раул Ганди? Раул Ганди је од 2017. на месту лидера Индијског националног конгреса. Странку је наследио од мајке Соње Ганди која је водила Конгресну партију 19 година.
Конгресна партија није на власти од 2014. када је на изборима већину освојила националистичка партија премијера Нарендре Модија.
Раул је унук Индире Ганди, индијске премијерке и ћерке Џавахарлала Нехруа.
Соњин супруг и Раулов отац Раџив Ганди, такође је био премијер Индије.
И Индира и Раџив Ганди су убијени у атентатима.
Раул Ганди (53) пропагира ненасиље, једнакост и правду.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.