Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 18:07

Од Крајине до Грмовца – звона тужно звоне, али ту расте већ четврта генерација

Колона трактора и аутомобила, која је августа 1995. године стигла у Београд, не заборавља се. Иза те слике су судбине читавих породица. Неке су се поново скућиле у насељу Грмовац надомак Београда. Тамо расте већ четврта генерација.
Литургија у цркви >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Грмовцу завршила се пре доласка екипе РТС-а. Тужно су звонила звона, кажу ретки пролазници. Али, живот иде. Из камиона Јовице Лазића одјекују крајишке песме. "Београд пут" проширује прилазну саобраћајницу. И њега је акција "Олуја", чија се 28 годишњица обележава данас, довела из Госпића, не живи ту, али зна људе.

Јовица каже да су људи вредни, да жале за Крајином и да је носталгија стално присутна.
Никола Ђукић се скућио са четворо деце. Отац му је у комшилуку. Рат га је довео из Глине. Тамо су, каже, села пуста, зарасла, њиве и шуме немају цену.
"Олуја" га је довела до Шимановаца, после код баке на Карабурму, па прихватни центар Аранђеловац, подстанарски живот, па Грмовац.
"Људи су већ почели да крећу и тако смо и ми с њима, с трактором. Отац је био на ратишту. После, касније у колони смо се нашли. Дуг пут, знате како је с трактором, толика километража", истиче Ђукић.
Драго Струганић пореклом је из босанског Приједора. Осморо рођене браће дошло је у Срем. Прави кућу у Грмовцу.
Људи су, каже, добри, једни и други, цене се и поштују, има и слоге.
Родна села су попаљена. Од силне породице тамо нема никога, па у завичај не иде. Ипак, све су оставили млађем брату.
"Он каже да ће да се врати. Ако се врати, ето, ја ћу му и помоћи колико год могу. Ићи ћемо и тамо, ако он каже да се врати тамо. Овде се слабо снашао", прича Драго.
У Грмовцу и породица са Косова Екипа РТС-а уживала је у друштву и у башти четврочлане породице са Косова. Бомбардовање је и њих временом довело у Грмовац. Има струје, воде, превоза до Добановаца докле иде и ђачки аутобус.
"Нека школа, до четвртог разреда макар, или вртићи, то би нам баш значило", каже један од избеглих.
Дечак Вукан би волео да ту има школу, пошто му је много ближе, а не да иде у Добановце. Он је одличан ђак, као и бројна деца из Грмовца.
Село је мирно, шта је донео ауто-пут Село делује мирно. Има сређених кућа и много зараслих плацева, али многи се користе за баште.
Ауто-пут доноси пословне објекте, хале, магацине, па цена плацева расте.
Ко год нешто насипа, житељи помисле да ће бити школа и вртић. Потврду за то нисмо добили.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.