Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 23:40

Сијарто: Функцију председника Додик није добио на лутрији, већ на изборима

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто изјавио је да је за Мађарску неприхватљиво непоштовање воље Срба у БиХ и претње санкцијама председнику Републике Српске Милораду Додику којег је на то место изабрао српски народ.
"То значи да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се не поштује воља народа јер Додик функцију председника није добио на лутрији, већ на изборима. Српски народ жели њега на тој функцији и то се мора поштовати. Мађарска поштује и уважава одлуке српског народа који живи у БиХ, Додик је лидер", рекао је Петер Сијарто за РТРС.
Сијарто је оценио да претње санкцијама, рестриктивним мерама, кажњавањем и казнама изабраним лидерима нису решење и да је поштовање Дејтонског мировног споразума најбољи начин да се осигура стабилност у БиХ.
"Занемаривање демократски изражене воље народа дефинитивно ће значити дестабилизацију", упозорио је мађарски шеф дипломатије.
Он је рекао да би било добро када би међународна заједница схватила да су људи који живе у БиХ довољно зрели да сами одлуче о својој будућности и судбини, преноси Срна.
Сијарто је навео да се сарадња између Мађарске и Републике Српске заснива на пријатељству и узајамном поштовању, и да мађарски премијер Виктор Орбан и председник Републике Српске Милорад Додик имају одличне пријатељске, а Мађарска и Република Српска одличне институционалне односе.
Иначе, водећи посланици Европског парламента позвали су Европску унију да уведе "циљане санкције" председнику Републике Српске Милораду Додику и његовим савезницима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.