Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 14:49

Дачић позвао на разговор британског отправника послова због тврдњи Алише Кернс

Први потпредседник Владе и министар спољих послова Србије Ивица Дачић позвао је на разговор отправника послова британске амбасаде Доминика Отвеја и одбацио тврдње британске посланице и председнице парламентарног Одбора за спољну политику Алише Кернс, која је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оптужила Српску православну цркву за шверц оружја.
Због тежине тврдњи, Ивица Дачић је поручио да Министарство спољних послова Републике Србије поступа са пуном озбиљношћу и одговорношћу и очекује више информација и хитну проверу тврдњи Алише Кернс.
Како је саопштило министарство, то се очекује како од британске стране, тако и од других надлежних органа, укључујући мисију Кфор.
Шеф српске дипломатије нагласио је да ће на такве ствари Србија увек реаговати, штитећи своје државне и националне интересе, наводи се у саопштењу.
Епархија рашко-призренска је у уторак саопштила да је дубоко забринута због изјаве Алише Кернс, која је у излагању у британском парламенту изјавила да се оружје колима Хитне помоћи шверцује преко административних прелаза из централне Србије у православне цркве на Косову и Метохији.
Епархија је затражила да Кфор хитно провери оптужбе Кернсове, оцењујући их веома опасним, јер криминализују Српску православну цркву, а поједини приштински медији их већ користе са циљем ширења верске и етничке мржње, што директно угрожава српско свештенство, монаштво и верске објекте.
Кфор је раније данас саопштио да не постоје никакви докази о наводном кријумчарењу оружја у православне цркве на Косову и Метохији возилима хитне помоћи, а преко административних прелаза у покрајини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.