Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 06:03

Највећи број несрећа дешава се рано ујутро, надлежни апелују – возите одморни!

Вози одморан – назив је кампање, али и апел свим возачима, који ће се и овог лета упутити на дужи пут. Половина саобраћајних несрећа у току лета деси се због умора возача. Зато је циљ кампање, која се спроводи осми пут, смањење броја саобраћајних несрећа са трагичним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << исходом.
Две особе дневно, у просеку, изгубе живот током лета у саобраћају на путевима у Србији, каже статистика. Да би се тај број смањио, и ове сезоне, апел надлежних, "Вози одморан".
В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић најављује да ће свима који улазе у Републику Србију на граничним прелазима, приликом пасошке контроле, полиција делити флајере који су на четири језика.
"Кампања је намењена свима онима који транзитирају кроз нашу земљу, који се крећу нашим коридорима, то су највише држављани републике Турске, али на првом месту кампања јесте намењена нашим суграђанима који иду на дуга путовања да ли су то наши домаћи туристички центри или путују у туристичке центре ван граница наше земље", објашњава Стаматовић.
Појачано присуство полиције, најављују из МУП-а и на одмориштима и бензинским пумпама на свим ауто-путевима у земљи. Циљ је да упозоре на поштовање прописа.
"Ми бисмо највише волели да се бавимо превентивом, мање репресивом, мада код нас у саобраћају репресивна делатност знатно је више изражена. Морам да кажем да смо ове године већ поднели негде око 650.000 прекршајних пријава за саобраћајне прекршаје, што говори да опет имамо велики број возача који не поштују саобраћајне прописе", упозорава начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић.
Највећи број несрећа дешава се рано ујутро. Зато ће, у оквиру кампање, порталима на ауто-путевима, вишејезичном поруком, Путеви Србије, упозоравати возаче, да је неопходно да возе одморни и да на свака два сата праве паузу, минимум 15 минута.
"Оно што нас радује као представнике предузећа за путеве Србије јесте да заједнички радимо један посао, а тај посао је јако важан, спасити људски живот", наглашава Ље05рка Ибровић из ЈП Путеви Србије.
У току лета прошле године, на путевима је погинуло 117 особа. Један спасен живот значи много - кампања "Вози одморан" трајаће до 15. септембра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.