Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 15:36

На територији шумадијског округа у току дезинфекција и дератизација поплављених кућа

Десет дана од проглашења ванредне ситуације у Крагујевцу због последица поплава и даље се отклања штета. Тако је и у шумадијским општинам: Аранђеловац, Топола и Рача, где је водена сртихија оштетила куће, путеве, пољопривредно земљиште. Због могуће заразе и појаве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << глодара, дананоноћно се прати епидемијска ситуација, исправност воде и хране.
Вода се повукла, штета је остала. У поплављеним домовима влага. Намештај, електрични уређаји суше се на сунцу.
“Судопера је трула, ено иверица је тамо све од ње што је растурена ,распала се. Напунила се муља и воде и прљавштине. То је и канализација и ко зна. Добро смо и живи да се нисмо разболели, стварно”, каже Миланка Цветковић из Крагујевца.
Поплаве носе и тај ризик. Муљ, отпадне воде и високе температуре, окидач су за појаву заразних болести. Све што су могли, грађани су очистили сами.
“Сад је дошла екипа за дезинфекцију која ће да дезинфикује ове ствари што су напољу, унутра. Горња кућа такође поплављена није много ушла, али довољно. Уништила је подове све, паркет, ламинат и остало, тако да полако сређујемо, доводимио у неко стање за нормалан живот”, прича Жарко Јокићевић из Крагујевца.
Но то ће се још сачекати, јер је поплавни талас у Шумадијском округу, оштетио на стотине кућа и јавних објеката. Вода је ушла у здравствене установе, обданишта. Екипе Института за јавно здравље,даноноћно су на терену. Подизање ниовоа хигијене и друге противепидемијске мере, кључне су за очување здравља становништва.
“На подручју Аранђеловца у току прошле недеље је извршено пет хиљада метара квадратних дезинфекције, две хиљаде метара дератизације. На подручју Крагујевца- 2.900 метара дезинфекције. Наравно те бројке се померају свакодневно”, наводи Андрија Петковић из Института за јавно здравље Крагујевац.
Нема повећања заразних болести, вода са централних система исравна је за пиће. Забрињавају приватни бунари.
“Где год је вода замућена у бунарима, потребно је ту воду исцрпети, претпостављам да ће помоћ дати општински штабови, да би надошла нова вода која је бистра. Када се вода избистри потребно је урадити анализу и дезинфекцију те воде”, сматра професор др Небојша Ранковић, директор Института за јавно здравље у Крагујевцу.
И даље се пријављује и процењује штета.Тај посао требало би да буде завршен у наредних петнаестак дана, а потом и уплата помоћи најугроженијим домаћинствима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.