Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 12:55

Протест испред општине Звечан, адвокат једног од ухапшених Срба показао фотографије привођења

Министар владе привремених приштинских институција за инфраструктуру Љибурн Аљију ушао је рано јутрос у зграду општине Лепосавић, иако му је то Кфор забранио пре неколико дана. Срби су због тога негодовали. Негодују и због ухапшених Радоша Петровића и Душана Обреновића. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Удружење родитеља “Подржи ме“ из Косовске Митровице организовало је миран протест испред зграде општине Звечан и затражило пуштање на слободу двојице Срба. На скупу је речено да више од две недеље суграђани и браћа Радоша Петровића и Душана Обреновића чекају на њихово ослобађање јер су, како кажу, без икакве кривице у затвору.

Наша дужност је да не ћутимо када хапсе најбоље међу нама само зато што су Срби, речено је на мирном протесту.
Предраг Миљковић, адвокат Душана Обреновића обраћање је почео показивањем фотографије од 29. маја његовог брањеника.
“Тог 29. маја, само 50 метара одавде ухапшени су са земље Радош Петровић и Душан Обреновић, док су мирно протестовали и изражавали свој став и незадовољство. Данас се мом брањенику стављају на терет четири најозбиљнија кривична дела. Ако је он то извршио, ја онда не могу да верујем у такав правосудни систем. Мој брањеник је невин, ово што сте видели је једина истина“, навео је Миљковић.
Осим ослобађања Петровића и Обреновића захтеви Срба су повлачење полиције из објеката општина и недолазак у њих нових градоначелника албанске националности које Срби не произнају.
Премијер у Приштини Аљбин Курти састао се са амбасадорима земаља Квинте и обратио медијима. Представио је пет тачака за деескалацију на северу КиМ.
Курти је рекао и да је тај предлог раније поделио са високим представиком за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепом Борељом и другим међународним актерима.
Са севера и вест да је министар из Приштине Љибурн Аљиу ушао рано јутрос у зграду локалне самоуправе у Лепосавићу у којој је дуже од две недеље новоизабрани председник Љуљзим Хетеми, непризнат од стране већинског српског становништва у тој средини.
Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић, пренео је РТС-у да је Аљиу дошао у пратњи специјалних снага полиције, у возилима цивилних таблица, у време када је око зграде општине био мањи број Срба који данима протестују.
Након пола сата напустио је зграду општине. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.