Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 20:58

Затворена биралишта у Црној Гори, покрет Европа сад и ДПС воде

Затворена су биралишта у Црној Гори. На парламентарним изборима пред више од 542.000 бирача било је 15 листа странака и коалиција. Бира се 81 посланик, а изборни цензус је три одсто. Излазност на изборима нешто изнад 56.
Пред бирачима на ванредним парламентарним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изборима у Црној Гори било је 15 листа странака и коалиција. Право гласа имало је око 542.000 грађана. Биралишта су била отворена од седам до 20 часова.
Како је одлучено жребом, број 1 на гласачком листићу била је листа "Јасно је! – Бошњачка странка – мр Ервин Ибрахимовић", број 2 "ХГИ – На правој страни свијета!", а под редним бројем три нашла се "Правда за све! –др Владимир Лепосавић".
Листа коалиције Социјалистичке народне партије и Демоса "За тебе" била је на четвртом месту на гласачком листићу, а на петом листа коалиције коју чине Права Црна Гора, Демохришћански покрет, Слободна Црна Гора, Демократска српска странка и Покрет за Пљевља, под називом "Народна коалиција – сложно и тачка".
На шестом месту била је листа Албанска алијанса, коалиције коју чине Форца, Демократски савез, Демократски савез Црне Горе и грађанска група Покрет за Тузи, а затим листа "Преокрет за сигурну Црну Гору – Срђан Перић“, потом листа "Покрет за промјене – Прво Црна Гора – Небојша Медојевић – Реформе за спас земље“.
Листа "Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!“ била је број девет на гласачком листићу, а број десет коалиција коју чине Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Демократска унија Албанаца и Либерална партија – "Заједно! За будућност која ти припада – Данијел Живковић“
Листа "Европа сад – Милојко Спајић“ била је под редним бројем 11 на гласачком листићу, а број 12. листа "СДП – За нашу кућу“, а затим листа коалиције Грађанског покрета УРА и Демократа "Алекса и Дритан – Храбро се броји!“.
Под бројем 14 била је листа коалиције Нове српске демократије, Демократске народне партије и Радничке партије "За будућност Црне Горе", а на 15. месту на гласачком листићу нашла се листа Албанског форума, који чине Албанска алтернатива, Демократски савез Албанаца и Национална унија Албанаца, под називом "Албански форум – Ник Гјелосхај БЕСА за Европски Развој".
Аналитичари кажу да ће према пројекцијама бити врло тешко да се формира стабилну влада након ових избора.
Данашњи парламентарни избори, који су одржани четрнаест и по месеци пре регуларног рока и после пада две владе, дванаести су од увођења вишепартијског система у Црној Гори и шести након обнове њене независности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.