Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 13:57

Хамнеи: Договор са Западом могућ ако остане иранска нуклеарна инфраструктура

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи изјавио је да је договор са Западом о нуклеарном програму Техерана могућ уколико иранска нуклеарна инфраструктура остане нетакнута, објавили су ирански државни медији.
Ајатолах Али Хамнеи је рекао да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Иран никада није покушавао да направи нуклеарну бомбу због, како је навео, "својих верских уверења", а да у супротном, Запад не би био у стању да то спречи, пренео је Ројтерс.
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је прошлог месеца да је постигнут ограничени напредак у вези са спорним питањима са Ираном, укључујући поновно инсталирање опреме за надгледање која је првобитно постављена према споразуму из 2015, а чије је уклањање Техеран наредио прошле године.
Вишемесечни индиректни разговори између Техерана и Вашингтона за обнову нуклеарног споразума из 2015. године са шест великих сила налазе се у застоју од септембра, при чему се две стране међусобно оптужују за постављање неразумних захтева.
Техеран и Вашингтон су пре неколико дана демантовали извештај да се приближавају постизању привременог споразума према којем би Техеран обуздао свој нуклеарни програм у замену за ублажавање санкција.
Иран је 2019. године почео да крши услове споразума као одговор на повлачење САД из споразума 2018. под тадашњим председником Доналдом Трампом који је поново увео санкције које су имале катастрофалне последице по иранску економију.
Споразум из 2015. ограничио је иранско обогаћивање уранијума да би се Техерану отежао развој нуклеарног оружја у замену за укидање међународних санкција.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.