Izvor: RTS, 07.Jun.2023, 05:57

Више од хиљаду људи евакуисано након урушавања Каховке; ЕУ и НАТО позивају Москву на одговорност

Рат у Украјини – 469. дан. Настављају се међусобне оптужбе Кијева и Москве за рушења велике бране Нова Каховка у Херсонској области. Ниво воде порастао је за 12 метара. Евакуисано више од хиљаду људи, исцуриле тоне нафте. Напад на брану осудили су Европска унија, НАТО >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и САД. Позивају Москву на одговорност. Финска протерује девет руских дипломата.
Велика брана Нова Каховка уништена је јуче током гранатирања, а вода се излила и поплавила околно подручје. Проглашено је ванредно стање, а становништво се евакуише.
Руски званичници тврде да је Украјина извела саботажу на брани Каховка како би одвратила пажњу од неуспеле контраофанзиве и како би Криму ускратила водоснабдевање.
Кијев је, са друге стране, оптужио Русију да су њене снаге изнутра дигле у ваздух брану хидроелектране Каховка на југу Украјине.
"Данас су руски терористи извели унутрашњу детонацију структура хидроелектране Каховка. Око 80 насеља је у зони поплава", навео је председник Украјине Володимир Зеленски на Телеграму.
Чланови Савета за националну безбедност и одбрану Украјине изјавили су да се најмање 150 метричких тона моторног уља излило у Дњепар и да постоји ризик од даљег цурења више од 300 метричких тона.
Напад на брану осудили су Европска унија и НАТО. Позивају Москву на одговорност. Најављују помоћ Украјини док год то буде потребно. 
Бела кућа испитује наводе да је Русија гранатирала ХЕ Каховка.
Истовремено се настављају борбе на фронту широм Украјине. Москва тврди да су руски војници зауставили покушај дуго најављиване украјинске офанзиве на више праваца.
Власти у Кијеву, са друге стране, саопштавају да су системи противваздушне одбране оборили више од 20 крстарећих пројектила.
Финска протерује девет руских дипломата.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.