Izvor: RTS, 06.Jun.2023, 08:04

Срби се и даље окупљају испред зграда општина на северу КиМ, Лајчак и Ескобар вечерас у Београду

У покушају да нађу решење за кризу на северу Косова и Метохије, после Приштине, у Београд вечерас стижу европски и амерички изасланици Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар. До касно синоћ разговарали су са премијером привремених приштинских институција Аљбином >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Куртијем и, како су саопштили, изнели су три захтева међународне заједнице. На северу Косова и Метохије Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа.
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак Како су саопштили, изнели су три захтева међународне заједнице - деескалација ситуације, нови избори на северу и повратак дијалогу, али да није постигнут договор око избора на северу. У Београд стижу вечерас на састанак са председником Србије.

На северу Косова и Метохије Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа, у којима им је онемогућен рад од када су специјалци косовске полиције заузели те објекте.
Захтеви Срба су да специјалци полиције напусте зграде општина, да градоначелници без легитимитета не долазе у њих, да се ослободе Радош Петровић и Душан Обреновић и да се престане са прогоном грађана који су протестовали у последње две године.
За учешће на евентуалним ванредним изборима Срби траже потпуно повлачење специјалних јединица са севера и формирање Заједнице српских општина.
Министар спољних послова Велике Британије Ендру Мичел изјавио је да Лондон позива владу привремених приштинских институција да уклони специјалне полицијске јединице из општина на северу КиМ, као и новоизабране градоначелнике да обављају дужност са алтернативних локација.
Амбасадор Немачке у Приштини Јерн Роде подржао је настојања специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, истакавши да ''хитно треба радити на спровођењу циљева декларације ЕУ27''.
Војници италијанског контингента Кфора који су повређени током немира у општини Звечан на северу Косова и Метохије пребачени су у Италију, саопштио је Кфор.
Војници Кфора су скупили бодљикаву жицу око зграде Општине Звечан. Жица није уклоњена до краја. Препреке су остале, а војници су ту и контролишу линију раздвајања са грађанима који протестују.
Од прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.
Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина. 
Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.
Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча критиковао је Аљбина Куртија због постављања албанских градоначелника на северу Косова и Метохије и поручио да се мисија НАТО-а не може користити као кишобран за једностране акције, те да би без ње север КиМ био "још једно ратно жариште".
Турско Министарство одбране саопштило је да је први конвој турских специјалаца стигао на Косово и Метохију.
"Први конвој командоса нашег батаљона 65. механизоване пешадијске бригаде, који ће служити на Косову, завршио је пребацивање на Косово. Желимо добре и успешне мисије нашим херојским војницима на Косову, за очување мира и спокоја", наведено је у саопштењу турског министарства на Твитеру.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.