Izvor: RTS, 14.Mar.2024, 23:13

Трампа против Си Ђинпинга, тим ЦИА ширио дезинформације против кинеских званичника

Некадашњи председник САД Доналд Трамп је после две године у Белој кући овластио Централну обавештајну агенцију (ЦИА) да води тајну кампању на кинеским друштвеним мрежама у циљу креирања јавног мњења против кинеских власти, откривају бивши амерички званичници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за Ројтерс, који су имали везе са овом строго поверљивом операцијом.
Централна обавештајна агенција je 2019. године формирала мали тим опративаца који су користили лажне идентитете на друштвеним мрежама да би ширили негативне наративе о влади Си Ђинпинга, рекла су тројица неименованих бивших званичника САД  за британску агенцију.

Тим ЦИА је, истовремено, пуштао дискредитујуће обавештајне податке страним медијима против кинеских власти. 
ЦИА је, такође, ширила информације да чланови владајуће Комунистичке партије крију незаконито стечен новац у иностранству, а кинеску инцијативу "Појас и пут" називала је расипничком и корумпираном, рекли су извори Ројтерсу.
Тајна операција Доналда Трампа имала је за циљ да подстакне страх међу тамошњим највишим лидерима, али и да Пекинг троши ресурсе у потрази за упадима у строго контролисани интернет, потврдила су два извора.
Јурњава духова  "Хтели смо да јуре духове", рекао је један од ових бивших званичника САД. Портпаролка ЦИА Челси Робинсон одбила је да коментарише ове информације.
Агенција Ројтерс наводи да није могла да утврди како је ова тајна операција утицала на кинеско јавно мњење, као и да ли је председник Џозеф Бајден наставио исту кампању.
Портпарол кинеског Министарства спољних послова рекао је да су вести о операцији ЦИА доказ да америчка влада користи "простор јавног мнења и медијске платформе, као оружје за ширење лажних информација и манипулисање".
Доналд Трамп је сугерисао да ће ако буде изабран за председника САД 2024. године, заузети још оштрији став према Кини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.