Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 17:53

Како у Предејану чувају успомену на шкотску болничарку Вајолет Фрејзер

На данашњи дан навршава се 105 година од смрти Вајoлет Фрејзер, шкотске болничарке, а српске хероине која је заједно са српском војском и српским народом прошла голготу у Првом светском рату. После пробоја Солунског фронта долази у Предејане где умире од тифуса. Њен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гроб обновљен је 2015. године
Пети март за њега је посебан датум. Од када је на инцијативу некадашњег амбасадора Велике Британије у Србији Дениса Кифа уз подршку лесковачке локалне самоуправе обновио споменик шкотској болничарки Вајолет Фрејзер у Предејану, Драган Савић чува успомену на ову хероину. Рођена је као треће дете у породици Фрејзер која је живела у Сједињеним Америчким Државама. 1911. почиње да ради у болници у Лондону, а 1915. распоређена је на балканско ратиште. Пролази албанску голготу несебично се жртвујући и помажући српској војсци и српском народу.

“Лечила је српске рањенике не само од убојних рана већ и од ендемских болести. На жалост и она је постала жртва те болести. После пробоја Солунског фронта она долази до Предејана где се разболела и нажалост даље није могла. Њен живот се окончао 5.Марта 1919. и овде је сахрањена”, наводи Драган Савић из Предејана.
Нажалост ниједна фотографија ове српске и британске хероине није сачувана. Зна се да је родјена у градићу поред Единбурга, а поузданих података о потомцима нема. На годишњицу њенене смрти сваке године у Предејане долазе и представници амбасаде Уједињеног Краљевства.
“Ово је снажан симбол попут оних споменика у Лазаревцу, Ваљеву, Крагујевцу широм Србије. Међу нашим државама и народима негујемо још снажније односе окренути ка будућности”, истиче Вилијам Хопкинсон, Први секретар за политичка питања амбасаде Велике Британије.
Вајолет Фрејзер више од једног века повезује Србију и Велику Британију. Њено херојство и жртва не сме и неће бити заборављено.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.