Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 15:01

Отворен Копаоник бизнис форум – Табаковићева: Нико нема право да нашем народу ускрати право на сопствену валуту

Бизнис форум на Копаонику званично су отворили гувернерка Јоргованка Табаковић и министар финансија Синиша Мали и говорили о кретањима макроекономске, односно монетарне и фискалне политике у Србији. Тема скупа је "Нови глобални контекст – изазови неизвесне будућности". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Копаоник бизнис форум одржава се 31. пут, а званично су га отворили министар финансија Синиша Мали и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. Говорили су о кретањима макроекономске, односно монетарне и фискалне политике у Србији.
У свом излагању, гувернерка Табаковић нас је подсетила да смо прошле године обележили 150 година динара и да се мало ко може тиме похвалити, да су уз грб, заставу и химну, да дух једне нације чине култура, традиције, али и национална валута која је огледало и од суштинског значаја за суверенитет у свету и да овде на бизнис форуму ништа нема смисла док један део нашег народа нема право да користи националну валуту.
"Нико нема право да нашем народу ускрати право на сопствену валуту, нити право на живот у миру и то заслужује реаговање сваког човека и сваке институције да би могли да говоримо о будућности", навела је Јоргованка Табаковић.
Истакла је да се предано ради на циљу да Србија добије инвестициони ранг.
"Бавимо се свим факторима који могу да утичу на повећање тог изгледа односно рејтинга. Посвећено с том циљу треба да има за резултат још више инвестиција и да прошири базу инвеститора и да Србију још боље позиционира на инвестиционој мапи. Обезбедили смо рекордне девизне резерве земље, сада већ 25 милијарди евра и више су за 87 процената него у предпандемијској 2019. години. Стопа незапослености је на најнижем нивоу. Формална запосленост у приватном сектору је за око 10 процената изнад предпандемијског нивоа", навела је Табаковићева.
Мали: Ове године планиран раст од 3,5 одсто Министар финансија Синиша Мали рекао је да БДП Србије први пут прошле године прешао границу од 69 милијарди евра и да је ове године планиран раст од 3,5 одсто, а следеће четири процента.
"Реално је да ми идемо преко 90 милијарди 2027. године, када ћемо бити домаћини Експа и када смо ту годину дефинисали као следеће пролазно време. Дакле, ако нас геополитичка ситуација послужи на прави начин, оно што смо зацртали себи као циљ, биће потпуно оствариво да 2027. године Србија има бруто производ БДП од 100 милијарди евра", навео је Мали.
Министар финансија је истакао да је циљ да се подигне стандард до 2027. године, али да и Србија потпуно другачије изгледа са савременим саобраћајницама, аутопутевима, брзим пругама, али и обновљеним и новим школама, вртићима и болницама.
У даљем раду разматраће се о изгледима Европске уније за проширење на земље Западног Балкана, дигиталној трансформацији, климатским променама и сарадњи у региону. У поподневним сатима анализираће се теме о будућности аутомобилске индустрије, недостатку квалитетне радне снаге у Србији, као и о конкурентности наше привреде.
Први дан Копаоник бизнис форума завршиће се разговором са председницом Владе Аном Брнабић у вечерњим часовима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.