Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 15:04

Стано: Београд и Приштина треба да реше проблем у вези са динаром, не спекулишемо о сценаријима "шта ако"

Портпарол ЕУ Петер Стано није прецизирао да ли ће 27. фебруара бити одржан састанак специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са представницима Београда и Приштине у Бриселу, али је изразио наду да ће две стране решити проблем "проузрокован веома несрећном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и несавесном одлуком једне стране".
Петер Стано је изразио наду да ће две стране решити проблем "проузрокован веома несрећном и несавесном одлуком једне стране, која је утицала и на другу страну", алудирајући на уредбу приштинске централне банке о укидању динара.
"Послали смо позив партнерима да се баве одређеним питањима. То смо јуче то детаљно објаснили. Сада се надамо да ће обе стране бити у могућности да се о томе договоре и реше проблем, који је проузрокован веома несрећном и несавесном одлуком једне стране, која је утицала и на другу страну. То је наша улога као посредника", рекао је Стано на брифингу за медије у Бриселу.
На питање Танјуга да ли ће састанак бити одржан након његове изјаве да је Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак и након што је главни преговарач Приштине Бесник Бисљими рекао да није прихватио позив на састанак, Стано је рекао да разговори о одржавању састанка не треба да се воде кроз медије.
Он је нагласио да ЕУ не коментарише све што ради, већ само покушава да помогне странама да нађу решење.
"Мислим да треба да се вратимо на уобичајену праксу да се логистичке дискусије о одржавању радног састанка или састанка на радном нивоу не воде баш кроз медије и кроз јавни домен и наше конференције за штампу", поручио је Стано.
Стано је, на питање новинара да ли ће бити последица уколико се нико из Приштине не појави на састанку у Бриселу, нагласио да ЕУ не спекулише о сценаријима "шта ако".
"Упутили смо позив, поставили смо циљеве и изјавили да смо спремни да помогнемо странама да нађу решење", рекао је Стано.
Стано је јуче рекао да је Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак 27. фебруара, након састанка који је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ имао прошле недеље у Минхену са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских инсттуција Аљбином Куртијем.
Стано је нагласио да у позивном писму Лајчака није одређено ко треба да представља Београд и Приштину на састанку и навео да је препуштено странама да о томе одлуче. 
Мирослав Лајчак саопштио је да је у Риму имао низ састанка са италијанским званичницима о најновијим дешавањима у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, ширим регионалним питањима и наредним корацима у предстојећоим месецима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.