Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 22:45

Потврђен случај малих богиња код одрасле особе у Новом Саду

Мале богиње (морбиле) потврђене су код одрасле особе из Новог Сада која је вакцинисана једном дозом вакцине, што је четврти случај ове болести, након три потврђена у Београду.
Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштили >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су да су на територији града Београда регистрована три случаја малих богиња.
Прва два случаја откривена су 8. фебруара код невакцинисане особе која похађа средњу школу и одрасле особе која је у медицинској документацији имала податак да је прележала болест.
Након тога, 12. фебруара потврђене су морбиле код невакцинисаног детета које похађа основну школу, а доктори су затекли компликације у виду упале плућа.
У Градском заводу за јавно здравље истичу да је вакцинација једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног имунитета.
Међутим, упозоравају да је потребно да се 95 одсто деце вакцинише да би се стекао колективни имунитет и спречило појављивање нових случајева.
ММР вакцина се даје у две дозе деци у другој и седмој години живота. Правовремено дата вакцина је у узрасту од 12-15 месеци и у седмој години, у оквиру припрема за полазак у школу.
Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција, а компликације које изазива чешће су код деце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа, запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида.
Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због те комликације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.