Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 13:29

Зуроф: Сан Приштине је да се Срби иселе са КиМ

Директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф каже да на КиМ није било геноцида и истиче да је важно што се о тешком положају српске заједнице разговарало у Савету безбедности УН.
Иако се ограђује да није стручњак за положај Срба >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Косову и Метохији и да тешко може да дâ озбиљнију тврдњу, Ефраим Зуроф истиче да је очигледно да је сан привремених власти у Приштини да се Срби иселе.

У интервјуу за Косово онлајн, Зуроф је у оценио да је важно што се о тешком положају српске заједнице разговарало у Савету безбедности УН.
Према његовим речима, власти у Приштини немају аргументацију да је против њиховог народа почињен злочин у рангу геноцида и да то важи и за Београд.
“Важно је да Уједињене нације буду свесне шта се дешава на КиМ и дискриминацији која се врши над Србима на Косову. Али, нема основа за тужбу за геноцид. Нема геноцида на Косову, барем не до сада. И надам се да се никада неће догодити”, каже Зуроф.
О политичкој злоупотреби Холокауста Упозорава да се термин "геноцид" све више злоупотребљава у политичке сврхе.
“Људи веома често покушавају да оптуже друге за геноцид зато што је то златни стандард трагедије, златни стандард дискриминације. И као што добро знате, уколико се сетите примера Сребренице, коју су Американци одмах прогласили геноцидом, а то није био геноцид зато што су српске трупе пустиле жене и децу да иду кућама, сачували су им животе. С друге стране, Американци су одбили да назову геноцидом оно што се дешавало у Руанди када су Хути починили геноцид против Тутса. Дакле, све је то политика. Веома је то тешка стварност за заједницу која се бори за људска права”, оцењује Зуроф.
Зуроф оцењује да Албанци покушавају да се упореде са Јеврејима из Другог светског рата како би на тај начин придобили симпатије света, али да таква поређења немају основа.
“Да ли знате колико људи покушава да тврди да је њихова трагедија истоветна Холокаусту? Зашто то раде? Зато што је то најужаснија трагедија која се икада догодила у историји људске врсте. Дакле, ако је њихова трагедија слична Холокаусту тада заслужују саосећање, подршку и помоћ... Али, абортус није Холокауст, окрутност према животињама није Холокауст и оно што Албанци тврде такође није Холокауст. Дакле, нема основа за такво поређење са Јеврејима”, наводи Зуроф.
Упитан да прокоментарише податак да је кућа Џафера Деве новембра прошле године стављена на листу културних споменика пд трајном заштитом Приштине, али сада под именом “Стара Амбуланта", Зуроф каже да је тиме послата "најгора могућа порука."
“Прво, нисам знао шта покушавају. Друго, реновирајући ту кућу у културни центар они шаљу најгору могућу поруку. Дева је био нацистички сарадник, био је укључен у одвођење Јевреја у Албанији и на Косову. Он не заслужује да буде величан, већ да буде осуђен”, напомиње Зуроф.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.