Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 10:26

Мичиген, мајка осуђена за убиство из нехата због масовног убиства које је починио син

Мајка дечака из Мичигена одлуком пороте осуђена је за убиство из нехата, јер није успела да спречи сина да изврши масовно убиство у школи.
Џенифер Крамбли, 45-годишњакиња мајка Итана Крамблија, постала је први родитељ у историји америчког правосуђа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који је осуђен због масовног убиства које је починило дете.
Тужилаштво је мајку оптужило за немар зато што је дозволила сину да узме пиштољ, као и због игнорисања знакова упозорења.
Њеном супругу Џејмсу се суди за исто дело, а изјаснио се да није крив.
Пуцњава у Мичигену 2021. године Итан Крамбли, син Џејмса и Џенифер, који сада има 17 година, служи доживотну казну затвора због убиства четворо ученика која су са њим ишли у исто одељење средње школе Оксфорд у Мичигену 30. новембра 2021. Том приликом повређено је још седморо људи.
Судија је поротницима поручио да ће ово бити вероватно "најтежи задатак у њиховим животима".
Крамбли је без емоција, загледана у под, саслушала пресуду у суду округа Оакленд у уторак, пише Би-Би-Си.
Осуђена је по четири тачке оптужнице за убиство из нехата, а свака од њих носи максималну запрећену казну од 15 година.
Чланови породица појединих жртава рекли су да су осетили олакшање када су чули пресуду.
"Људи су рекли своје!", рекао је Бак Мајер, отац убијеног 16-годишњака Тејта Мајера.
"Можете да се слажете или не, али овако би систем требало да функционише", додао Мајер.
Да ли је мајка могла да спречи сина Главно питање током суђења било је да ли је мајка могла да предвиди и спречи смртоносни злочин њеног сина. Крамбли и њен супруг Џејмс купили су пиштољ који је њихов син користио само неколико дана пре убиства.
Полицајци су морали да организују потрагу за њима и пронашли су их у једном индустријском постројењу у Детроиту после дојаве.
Итанови родитељи су провели више од две године у окружном притвору, јер нису могли да плате кауцију и бране се са слободе.
У почетку је било планирано да им се суди у заједничком поступку, али је у новембру одлучено да се раздвоје.
Током суђења тужиоци су изнели доказе да је Итан Крамли, малолетни убица, затражио менталну помоћ и жалио се на халуцинације, али да га родитељи нису одвели код лекара.
Његова мајка је изјавила у судници да није сматрала да њен син има менталне проблеме.
На дан када се десио злочин, сазван је састанак у школи због узнемирујућих цртежа њиховог 15-годишњег сина, али су га они напустили пре времена због одласка на посао и одбили да одведу дете кући.
Просветни радници су га вратили у учионицу, али нису проверили садржај његовог ранца, у којем је био пиштољ.
Само неколико сати касније, он је убио 14-годишњу Хану Сент Џулијану, 16-годишњег Мајру и двоје 17-годишњака, Медисон Болдвин и Џастина Шилинга.
Има ли кривице школских званичника Неки стручњаци сматрају да случајеви против Крамблијевих могу да уведу праксу учесталијег кажњавања родитеља чија су деца починила масовна убиства. Други упозоравају да је случај толико необичан, да вероватно неће имати шири утицај.
"Не плашим се да ће ово покренути лавину кажњавања родитеља по инерцији, ако тако нешто уопште постоји", каже Френк Вандерворт, професор права на Универзитету Мичиген.
Породице жртава су разочаране због чињенице да школски званичници нису сносили исте последице као и родитељи малолетног убице.
"Зашто систем не дозвољава људима да донесу одлуке када дође до грешке у школи" пита се Бак Мајер, родитељ жртве убиства у Мичигену. 
"Да ли јавни службеници подлежу другачијим законима од нас", додаје у изјави за Би-Би-Си после изрицања пресуде.
Из школе су обећали да ће преиспитати и унапредити праксу и политике после извештаја у којем је потврђено да ранац ученика није проверен пре него што је он починио масовно убиство.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.