Izvor: RTS, 04.Feb.2024, 23:01

Владика Теодосије посетио Гораждевац и Осојане: Ово је својеврсно застрашивање, останите смирени

Епископ рашко-призренски Теодосије посетио је Гораждевац, где је разговарао са великим бројем окупљених грађана, којима је рекао да је у току "својеврсно застрашивање", али им је поручио да остану смирени и не доносе исхитрене одлуке. Владика је посетио и Србе повратнике >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Осојану, где је служио Свету Литургију у цркви посвећеној Св. Арангелу Гаврилу.
Владика Теодосије посетио је преостале Србе у Гораждевцу и Србе повратнике у Осојану, два дана након упада специјалних снага полиције у институције владе Србије у тим срединама.

У Гораждевцу, владика је истакао да се цео свет диви подвигу Срба у Гораждевцу, њиховој "вери, одлучности и истрајности".
Није било лако бар од 1999. године па до сада, то је 25 година опстанка. Али каже Господ, ко истрпи до краја, тај ће се спасити. Ако неко трчи маратон или трку, па на крају одустане, ништа му се не рачуна, оно што је радио, оно што је трпео. Са вером у Бога треба да свој подвиг до краја и завршимо. Ко зида кућу ако није саградио кров све оно је узалуд радио раније. Тако и ми у цркви, тако наш народ једноставно видимо и себе и свој положај тренутном ситуацијом и оно што је мени увек било важно, као свештеник цело Косово и Метохија ми је битно, важно, поготово ту где смо опстали и где истрајавамо све ове године", навео је епископ рашко-призренски.
Додао је да никада није волео речима да храбри народ колико делима. 

"Оно што радимо много више говори од онога што тренутно изговарамо. И дан данас смо ту, хвала Богу, сви заједно. И ово све што пролазимо некако заједно пролазимо", рекао је владика.
Важни јединство и слога Поручио је да су јединство и слога важни у оваквим тренуцима.
"Боримо да сачувамо овде, што кажу, и сваки дом, и сваку кућу да останемо некако компактни, у љубави Божијој и у слози једни са другима. Кад имате један прутић лако га је сломити, кад се он увеже онако како знају лепо да га исплету, онда један држи другог. И сви заједно не може нико да га поломи", истакао је владика.
Према његовим речима, "тамо где је најтеже и тамо где је најпотребније да се помогне, ту је Господ".
"Ми у том тренутку можда то лично не доживљавамо, али после видимо да у свему што се дешава да је ту Господ и помоћ Божија. Ово време нам, нажалост, није наклоњено у много чему. Кад кажем није наклоњено, није то ништа страшно, у смислу сад опет смо своји на своме. Свако има свој дом, двориште, свако има своју обитељ, ви сте своји на своме. А тешко је човека померити са свог прага ако он сам не одлучи да се окрене и оде", рекао је владика Теодосије.
Најлакше бранити свој кућни праг  Додао је да је најлакше бранити свој кућни праг "јер је човек онда унутра у својој савести миран".
"Зна ко је шта је и шта брани, тако да ово што се дешава заднијх дана и пре, мени личи на својеврсно застрашивање", рекао је он.
"Кад кажем застрашивање, то је оно: ајде да ухапсимо једнога па ће десеторица да оду сами. Или да урадимо неку штету па ће ови други да се уплаше, или ајде да дођемо у Гораждевац и Осојане па ће сви други да се уплаше. Ја мислим да онај који има веру и ко је онако стамен и истрајан он не треба да се тек тако уплаши и не треба то да покаже да би друге плашио. Ово вам говорим из сопственог искуства. Ми овде делимо све заједно. Знате да су цркве биле рушене и знате да смо били нападани и све смо делили заједно. Сад смо у истој ситуацији. Они су дошли овде да вас застраше, сутра ће можда и нас негде на неком месту, али свако ради своје. Кад знамо да смо истрајни и кад знамо да смо своји на своме, не треба да се никога плашимо", додао је владика.
Не доносити исхитрене одлуке Упозорио је да се треба плашити себе и својих грешака, "јер човек може једном у животу да погреши и да се цео живот каје ако не донесе добру одлуку у датом тренутку". 
"Зато је потребно увек посаветовати се и не доносити хитре одлуке", поручио је владика Теодосије.
Позвао је вернике да буду смирени, јер само тако највише доприносе цркви, Србији и свим Србима.
"Нама је циљ да ми останемо овде да живимо како би сачували своје светиње и своју домовину и све остало. Ја сам уверен да они који су нас до сада помагали, водили рачуна и бринули о нама да ће и даље. И још више, сада смо још више у фокусу него раније. И патријарх је био. Свуда прича о Гораждевцу и Ораховцу, и једва чека да дође поново", рекао је владика.
Посета Србима повратницима у Осојану Владика Теодосије је раније данас посетио Србе повратнике у Осојану, где је служио Свету Литургију у цркви посвећеној Св. Арангелу Гаврилу.
У том селу специјалци су запленили инвентар и забранили рад Привременог органа Општине Исток, а упали су са оружјем и у просторије здравственог центра.
У препуном Храму Светог Архангела Гаврила који су косовски Албанци срушили 1999. године, а који је потом обновљен, владика је упутио јеванђељско охрабрење и истакао значај вере у повратку и опстанку Срба у овом делу Метохије, пренела је Епархија рашко-призренска.
Епископ је истакао да Српска православна црква, Србија и Срби широм света свом снагом подржавају опстанак српског народа на Косову и Метохији и да без обзира шта се дешава Срби не треба да се плаше грубе демонстрације силе од стране приштинских институција.
“Ми треба да гледамо у цркву као у узор и светионик. Монаси неће да оду, а неће да оду ни наше светиње, па како ви онда да одете. Останите овде, будите стрпљиви и чувајте своју дедовину. Док смо овде сви ће да нам помажу, кад одемо нико неће да зна за нас“, истакао је епископ Теодосије и подвукао да Срби не дају повод за насиље и да то никада не би требало да раде.
Змолио је присутне да не подлежу притиску и не продају своја имања и с тешком муком обовљену имовину и куће.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.