Izvor: RTS, 04.Feb.2024, 21:04

Шест ствари које треба да знате о великом кашљу

Вест да су четири детета преминула од последица великог кашља одјекнула је широм Србије. И док родитељи у вакциналним картонима проверавају да ли су деца примила све неопходне дозе вакцине, остаје питање како смо дошли у ситуацију да болест "магараћег кашља", која >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је била готово искорењена, данас угрожава живот беба и деце? У овом тексту можете сазнати који су симптоми карактеристични за ову болест, како се лечи и колико дуго вакцина штити.
Шта проузрокује велики кашаљ Велики кашаљ је последица респираторне инфекције коју изазива бактерија bordetella pertussis.
Kашaљ се јавља у нападима, који могу да трају и више минута, уз зацењивање. Баш због тога је нарочито опасан код беба и деце до две године јер тада, усред зацењивања, може доћи до опструкције и престанка дисања, па и до смртног исхода.
Код деце старије животне доби симптоми су углавном блажи, као и код одраслих. Они су, међутим, преносиоци инфекције.
Како да знате да је у питању велики кашаљ Дијагноза се потврђује на основу присуства бактерије bordetella pertussis и пи-си-ар теста – проверавају се ИгМ и ИгА антитела.
Код оболелих од великог кашља увећан је број леукоцита и лимфоцита.
Према америчком Центру за дијагнозу и превенцију болести, симптоми који су карактеристични за велики кашаљ, поред јаких напада кашља и зацењивања, јесу и промене на кожи због напрезања (изражене жиле, црвенило, свраб), црвенило лица, отицање очних капака, бледило, хладан зној, цијаноза (плава боја коже) малаксалост и умор, недостатак апетита, страх.
Како се лечи велики кашаљ Интензивни кашаљ који не престаје ни након три недеље знак је да треба да се јавите лекару. Када су у питању деца, међутим, не треба чекати. Трећина оболелих беба,узраста до годину дана, захтева болничко лечење.
"Од тих беба које су на болничком лечењу, две од три ће имати прекиде у дисању. Једна од пет ће имати упалу плућа. Једна од 50 ће имати невољне покрете, односно конвулзије. Једна од 150 ће имати оштећења мозга, односно енцефалопатију, а нажалост једна од 100 тих беба ће умрети", рекла је за РТС др Славица Марис, начелница јединице за заразне болести Завода за јавно здравље у Београду.
И док се вируси, који су напунили чекаонице домова здравља, лече симптоматском терапијом, за велики кашаљ лекар ће укључити антибиотик ширег спектра.
За теже форме болести лекар у терапију може укључити и кортикостероиде. У појединим случајевима потребна је терапија кисеоником.
Зашто се зове "болест сто дана" Први стадијум великог кашља, који карактеришу кашљуцање и цурење носа и температура до 38 степени, траје од седам до десет дана.
Друга фаза, интензивни кашаљ који доводи до зацењивања и, последично, повраћања, може трајати чак до три месеца и зато се ова болест зове болест сто дана. Кашаљ је нарочито изражен током ноћи и ти напади могу бити веома драматични.
У трећој фази, која траје десетак дана, кашаљ се коначно проређује.
Због упорности симптома, у народу се велики кашаљ назива још и магарећи кашаљ.
Вакцина против великог кашља у календару вакцинације Активна имунизација против дифтерије, тетануса и великог кашља се спроводи код беба са навршена два месеца применом комбинованих вакцина које у свом саставу садрже компоненте против дифтерије, тетануса и великог кашља, са компонентама против других заразних болести или без њих, у складу са Календаром имунизације.
Ако нисте сигурни која је вакцина у питању, погледајте у вакцинални картон детета – ако пише да је дете примило пентаксим/хексаксим, вакцинисано је и против великог кашља.
Прва ревакцина се даје у другој години живота, годину дана (најкраће шест месеци) након спроведене примарне серије петовалентном вакцином.
Друга ревакцина се спроводи четворовалентном вакцином и даје се у оквиру припрема за полазак у први разред основне школе (најкасније у току првог разреда).
Вакцина не даје доживотну заштиту и слаби након четири године. Међутим, она штити децу управо у првим годинама живота када су најугроженија. Имунитет код оних који прележе велики кашаљ траје од 10 до 15 година.
Како да заштитимо најмлађе Будући да су најугроженије бебе у првим месецима живота, пре имунизације треба избегавати посете новорођенчету, а при контакту треба носити заштитну маску. Важно је да беба буде здрава како би могла да прими вакцину.
Родитељи са бебама требало би да избегавају и већа окупљања и боравак у просторијама са већим бројем особа. Највећи изазов је пред родитељима који имају и старије дете које је у колективу.
Лекари препоручују да се просторије чешће проветравају, да се води рачуна о хигијени руку, као и да се адекватно храни, редовно вежба и довољно спава. То нам неће помоћи само у борби против великог кашља, већ и великог броја вируса који тренутно владају.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.