Telefon ćemo puniti pomoću majice

Izvor: B92, 05.Jul.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telefon ćemo puniti pomoću majice

Trajanje baterije nije nešto čime se većina smartfona može pohvaliti. Umesto da nosite sa sobom punjač, šta ako biste mogli da telefon punite pomoću majice?

Na Univerzitetu u Južnoj Karolini sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da se obična pamučna majica može pretvoriti u superkondenzator.

Dva istraživača ovog Univerziteta natopili su pamučnu majicu fluoridom, osušili je i ispekli u rerni bez kiseonika i otkrili da su se pamučna vlakna pretvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u aktivni ugalj.

Takva kanina sa aktivnim ugljem, otkrili su istraživači, može kao kondenzator čuvati električni napon.

Druga analiza pokazala je da ako se majica obloži slojem mangan oksida debljine jednog nanometra, pokazuje još bolja kondenzatorska svojstva.

Istraživači istuču da je njihov metod jeftin i ekološki prihvatljiv.

"Nosimo tkaninu svakog dana", rekao je jedan od istraživača, "jednog dana naša majica mogla bi imati dodatne funkcije".

Dodatne informacije o istraživanju možete pronaći na sajtu www.sc.edu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.