TEST: Blackberry Priv – Zalog za budućnost

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 23.Mar.2016, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Blackberry Priv – Zalog za budućnost

Plus
+ Ekran, dizajn
+ performanse, kamera
Minus
– autonomija
– cena
Posle neuspeha Blackberry 10 operativnog sistema, koji je BlackBerry uređajima trebao da obezbedi veću konkurentnost u uslovima ekspanzije Android i iOS uređaja, rukovodstvu kompanije ostalo je samo da uradi ono što se do skora smatralo nemogućim – da se pomiri sa sudbinom i prihvati Android kao operativni sistem izbora. Ovaj potez je logičan i sa čisto finansijskog aspekta, budući da softveraši idu tamo gde su korisnici – a to su Android i iOS.
Nužda zakon menja
BlackBerry Priv, jedan od najuzbudljivijih telefona u poslednjih godinu dana, otvara novo poglavlje u istoriji renomiranog kanadskog proizvođača pametnih telefona kao prvi BB uređaj na Androidu (u 2016. očekuju nas još dva takva modela). Svrha ovog uređaja svakako nije da napravi pangalaktičku revoluciju, anulira višegodišnje loše poslovanje i ustoliči BlackBerry na tronu, već da baci iskru koja će u budućnosti ponovo zapaliti vatru oko koje će grejati poštovaoci ovog brenda. Uz napredan hardver, fizičku tastaturu i napredne sigurnosne opcije zbog kojih bi poslovni korisnici trebali da podignu obrvu, Priv bi trebalo da privuče pažnju svoje ciljne grupe i uveri korisnike koji se osećaju izneverenim da promena operativnog sistema ne znači i odustajanje od osnovnih načela kompanije. BlackBerry verovatno više od bilo kog drugog proizvođača (osim, možda, Nokije) zaslužuje drugu šansu.
Priv je veći i bucmastiji od klasičnog Android telefona, a veće gabarite duguje masivnoj bateriji i mehaničkoj tastaturi koja je skrivena ispod donjeg dela kućišta, a otkriva se povlačenjem kliznog mehizma. Veća masa u ovom slučaju ne predstavlja problem, jer je namera proizvođača i bila da telefon, zbog većih dimenzija, u ruci leži stabilno. Prvo što nam je privuklo pažnju je njegov ekran: zakrivljeni QHD panel izgleda prosto fantastično, dok je završna obrada u potpuno skladu sa renomeom proizvođača. Veći ekran diktirao je i dizajnerske korekcije, tako da Priv izgleda drugačije od ranijih modela, ali opet nosi jasan srebrno-crni pečat i poznat osećaj pod prstima (uređaj izgleda kao hibrid modela BB Passport i Galaxy S6 Edge). Moderan i unikatan dizajn i kvalitetna izrada od materijala sličnog kevlaru su nesumnjivi aduti koji će privući pažnju i ljubitelja Samsungovih i Appleovih telefona.

(Ne)potrebna tastatura
Priv je opremljen microSD slotom koji se nalazi odmah pored SIM slota na vrhu kućišta. Taster za uključivanje i zaključavanje ekrana nalazi se sa leve strane, nešto iznad sredine, dok je taster za regulaciju jačine zvuke postavljen u istoj visini sa desne strane. Oba tastera su lako dostupna, a ekran se može „probuditi“ i tako što će se dva puta brzo dodirnuti prstom. Nažalost, bateriju nije moguće izvaditi bez rasklapanja kućišta. QWERTY tastatura se otkriva jednostavnim povlačenjem ekrana na gore, što se lako izvodi i pomoću jedne ruke. Kvalitet mehaničke tastature nije na nivou modela Passport, uglavnom zbog sitnijih tastera (nedostaju dobar taktilni osećaj i preciznost), pa se postavlja pitanje da li je ona ovom modelu uopšte i potrebna. S druge strane, prelazak na Android je dovoljan šok, pa bi izostanak jednog od vitalnih obeležja BlackBerry uređaja u ovom trenutku verovatno bio taktički pogrešan potez.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.