Ko je neprijatelj interneta?

Izvor: B92, 12.Mar.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je neprijatelj interneta?

Arapsko proleće promenilo je definiciju internet slobode, kažu Reporteri bez granica, koji su objavili najnoviju listu „Neprijatelja interneta” povodom Svetskog dana borbe protiv internet cenzure.

Kao neprijateljske klasifikuju se one zemlje koje ozbiljno sprečavaju slobodu izražavanja na vebu ili pristup istom. Takođe, Reporteri bez granica objavljuju i spisak država „pod prismotrom”.

Oni su na listu neprijatelja za 2012. dodali Bahrein, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog cenzure vesti i maltretiranja blogera u pokušaju da uguši jednogodišnju pobunu šiita protiv sunitske monarhije.

„Bahrein je savršen primer uspešnog gušenja slobode, gde je blokada informacija sprovedena impresivnim arsenalom represivnih mera: isključivanjem stranih medija, maltretiranjem branioca ljudskih prava, hapšenjem blogera i ostalih korisnika interneta (od kojih je jedan preminuo u zatvoru), progonima i klevetničkim kampanjama protiv aktivista za slobodu govora, prekidom komunikacija”, piše u izveštaju Reportera bez granica, čije je sedište u Parizu.

Ali Arapsko porleće je dovelo i do otvaranja nekih režima. Libija, gde je u krvavoj revoluciji svrgnut režim Moamera Gadafija, uklonjena je sa liste zemalja „pod prismotrom”.

„U Libiji i dalje ima dosta problema, ali zbacivanje Gadafija je okončanlo eru cenzure”, piše u izveštaju.

Arapsko proleće je pokazalo i značaj interneta - samim tim i značaj zaštite pristupa mreži i slobode izražavanja na njoj.

„Internet i društvene mreže su se etablirali kao alati za proteste, kampanje i kruženje informacija, kao pokretači slobode. Više nego ikad pre, sloboda online izražavanja postala je glavno pitanje unutrašnje i spoljne politike”.

Na listi neprijatelja nalaze se zemlje dobro oznate po blokiranju internet sadržaja kao što su Kina, Mjanmar i Severna Koreja, ali na listi „pod prismotrom” ima iznenađenja poput Australije i Francuske.

Reporteri bez granica kritikovali su Australiju jer je primoravala provajdere internet usluga da stvore nacionalni sistem filtriranja sadržaja koji blokira pristup sajtovima sa dečjom pornografijom i drugim neprikladnim sajtovima. Međutim, Reporteri su zabrinuti da vladin sistem obaveznog filtiriranja ima „prilično široke” kriterijume.

Francuska se prošle godine našla na listi za nadzor zbog niza optužnica protiv novinara zbog članaka koji su objavili. Ostala je na listi i ove godine zbog zakona koji bi korisnike koji iznova nelegalno preuzimaju sadržaj kaznio zabranom pristupa internetu.

Integralni izveštaj možete pogledati ovde.

Foto: nuttakit / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi spisak »neprijatelja interneta«

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2012

PARIZ - Međunarodna organizacija "Reporteri bez granica" predstavila je danas svoj najnoviji spisak "Neprijatelja interneta," odnosno zemalja koje ozbiljno ograničavaju pristup i slobodu izražavanja preko interneta kao i zemalja koje su "pod nadzorom".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ko je neprijatelj interneta?

Izvor: medio.rs, 13.Mar.2012, 01:55

Arapsko proleće promenilo je definiciju internet slobode, kažu Reporteri bez granica, koji su objavili najnoviju listu „Neprijatelja interneta povodom Svetskog dana borbe protiv internet cenzure.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.