Hromirani nano

Izvor: B92, 20.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hromirani nano

On nije najavljen - pojavio se stihijski i za 24 sata izazvao neverovatnu medijsku pažnju. iPod nano je pred nama i po pitanju performansi predstavlja nešto sasvim novo...

Nebojša Rašković




Nakon velikog uspeha druge i treće generacije iPod nano media plejera Apple je rešio da stvari znatno ubrza po pitanju razvoja četvrte serije, pa nas je ove jeseni još jednom obradovao. Kao plod njihovog truda rodio se nano Chromatic.

Prvo što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je interesantno u vezi novog nano plejera je njegov naziv, koji nije nimalo slučajan. Naziv je odabran zbog upotrebe posebne vrste hroma zbog kojeg Chromatic izgleda atraktivno. Proizvođač ga trenutno nudi u devet različitih boja, a kako saznajemo planira se još najmanje toliko. Chromatic je na polju izgleda pokušao da spoji dve stvari koje su nedostajale trećoj generaciji nano plejera. Najpre to je oblik koji podseća na nano druge generacije što je dobar potez imajući u vidu da je ta serija u više navrata nagrađivana za dizajn.

Ipak, razlike postoje. Novi model je zaobljen sa prednje i zadnje strane, ali u radu to nije donelo nikakva poboljšanja. Druga bitna stvar vezana za Chromatic je to što je pokupio par dobrih osobina iPod touch plejera i smestio ih u svoje malo kućište. Treba naglasiti da je kvalitet izrade iznad naših očekivanja, čak se može reći i da je daleko bolji od onog kod prethodne generacije.

Apple iPod nano Chromatic dolazi u prepoznatljivoj plastičnoj ambalaži koja pored plejera uključuje standardni paket opreme: slušalice, USB kabl, dock adapter i višejezično uputstvo za korišćenje. Poprilično je većih dimenzija (90,7x38,7x6,2 mm), ali je i znatno lakši (svega 36,8 grama) od svog starijeg brata, što je najvećim delom zasluga upotrebe posebne plastične legure u izradi koja u rukama stvara poseban osećaj tvrdoće. Proizvođač iz generacije u generaciju povećava memorijski kapacitet svih svojih nano plejera, pa ni novi model nije izuzetak.

Primerak koji smo probali je bio opremljen sa 8 GB flash memorije, a u ponudi je i varijanta sa 16 GB. Memorija je u radu veoma brza o čemu najbolje govori podatak da je tri gigabajta naše odabrane muzike preko iTunes aplikacije iskopirano za nešto više od četiri minuta. Približno isto toliko nam je bilo potrebno i za prenos četiri video zapisa (2,8 GB). Pored toga, pristup audio i video zapisima je gotovo trenutan.

Softverska osnova ovog modela nije pretrpela bitne inovacije u odnosu na prethodnu generaciju. Okruženje je ostalo nepromenjeno i izvedeno je tako da deli displej po vertikali na dva dela: s leve strane se nalazi osnovni meni, dok se desno prikazuje skup opcija u zavisnosti od odabrane funkcije. Prisutna je i jedna zanimljiva mogućnost koju je Apple predstavio na iPhoneu - Cover Flow. Radi se o naprednom načinu pretrage pesama preko omota albuma koji se prikazuju na ekranu. Iako je ovo na prvi način zgodno, kada se na plejeru nalazi više od tridesetak albuma pretraga na ovaj način je jako spora i ponekad ume da zbuni i iritira.

Ekran rezolucije 240x320 piksela je dobio jedno od najbitnijih unapređenja. Reč je o praćenju položaja pa je sada moguće filmove gledati i u uspravnoj i položenoj prijentaciji iPoda. Baterija koju koristi Chromatic je litijum-jonska i, prema navodima proizvođača, može da obezbedi do 24 sati reprodukcije muzike, odnosno 4 sata prikaza video sadržaja. U realnom radu postižu se nešto lošija vremena: oko 22,5 sata slušanja muzike i 3 sata gledanja filmova.

iPod nano Chromatic je odličan multimedijalni plejer koji će svakako biti jedan od najtraženijih proizvoda u narednom periodu, bar među vatrenim obožavaocima Apple brenda. Cena je očekivano nešto viša (oko 14 hiljada za model sa 8 GB i oko 19 hiljada za model sa 16 GB memorije), ali je dobrim delom i oprvdana proverenim kvalitetom izrade i visokim stepenom funkcionalnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.