Google blokiran sat vremena

Izvor: B92, 02.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google blokiran sat vremena

Greška koja se, po prvim izveštajima, nalazila u programu za sprečavanje zlonamernog softvera "Stop Badware” bila je uzrok da je Web lokacija popularnog pretraživača Google u subotu, 31. januara popodne, bila blokirana na sat vremena.

Izvor: Mikro




Iako nije moguće sasvim precizno odrediti početak blokade Googleove Web lokacije, prvi problemi su uočeni u 9,30 po istočnoameričkom vremenu (15,30 po srednjeevropskom vremenu) i trajali su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve do 10,30 (16,30 u Evropi). Korisnici Interneta koji su u tom periodu posetili lokaciju, naišli su na upozorenje u kome je stajalo da "lokacija može biti opasna po vaš računar”.

Analitičari u prvim komentarima oprezno navode da se verovatno radi o tzv. uskraćivanju usluga (denial-of-service), što je termin kojim se označava situacija u kojoj je Web server preopterećen ("preplavljen”) podacima, što onemogućava korisnike da mu pristupe, odnosno dovodi do uskraćivanja usluga. Ova metoda napada Web lokacija je veoma omiljena među hakerima, međutim analitičari smatraju da se ovde uzrok kvara nalazi unutar Googlea. Kao "krivac” označen je program Stop Badware, budući da su upozorenja posetiocima dolazila sa lokacije Stopbadware.org, koja služi za testiranje i otkrivanje Web lokacija na kojima se krije zlonamerni softver.

Marisa Mejer, potpredsednik Googlea za razvoj pretraživača i usluga, ubrzo je u zvaničnom Internet dnevniku kompanije objasnila uzrok blokade Googleove lokacije. Prema njenim rečima, kompanija sarađuje sa Berkmanovim centrom za Internet i društvo, koji se nalazi na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard i upravlja lokacijom Stopbadware.org. Administratori te lokacije šalju Googleu spisak testiranih Web lokacija, a "ljudska greška” (po rečima Mejerove) je dovela do toga da sve URL adrese budu označene kao zlonamerne.

Mejerova se u Internet dnevniku izvinila svim korisnicima koji su imali problema u pretraživanju Interneta, kao i vlasnicima lokacija koje su netačno obeležene, i obećala da će kompanija ustanoviti proceduru provere koja će sprečiti da se slični incidenti dešavaju ubuduće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.