Global Agenda

Izvor: B92, 22.Jun.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Global Agenda

MMO pucačina koja se od uobičajenih online shootera razlikuje po permanentnoj zajednici igrača koju standardno srećemo u igrama nalik na World of Warcraft.

Igor Conić




Ovaj naučno-fantastični, masovno multiigrački naslov pokušava da popuni rupu na tržištu, nudeći gameplay koji u teoriji podjednako zadovoljava ljubitelje pucanja iz prvog lica i rol-plejere koji traže jasno definisani svet, priliku za druženje i trgovinu u pauzi ubijanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kao i svaki MMO, i Global Agenda nudi PVE (Player versus Enviroment) i PVP (Player versus Player) sadržaj, različite igračke klase, napredovanje po nivoima, raspodelu poena po talent drvcima, crafting, trgovinu, organizovanje igrača u gildove (koji se ovde zovu Agencije)...

Ukratko, gotovo sve što očekujete od igre ovog tipa, osim questova i slobodnog lutanja po terenu.

Umesto slobode, šetkanja po šumama i gorama i uzimanja questova od likova za žutim uskličnikom iznad glave, igraču se ovde nude predefinisane, odnosno, instancirane PVE misije i PVP bojišta, koje preuzimate u glavnom gradu i u kojima se u društvu drugih igrača borite protiv AI kontrolisanih androida ili živih ljudi.

Nažalost, PVE će vam dosaditi već posle nekoliko sati, jer je veoma predvidljiv i nadasve jednoličan: 90% misija se sastoji od napada na neprijateljske instalacije, grindovanje XP-a i para u cilju nabijanja nivoa u kojima imate šansu u PVP borbama. Šansu? Šta podrazumevamo pod time? U suprotnosti sa zdravom logikom, Global Agenda nema posebne "tiere" PVP bojišta u skladu sa nivoom igrača, već sve igrače baca u isti koš... Pretpostavljamo da možete da zamislite šta se desi kada se mladi zelenko levela 8 sudari sa betonskim zidom koji čine igrači četrdeset petog ili višeg nivoa, sa nabudženom opremom, craftovanim poboljšanjima oklopa i borbenim taktikama koje drže u malom prstu.

Onaj koga ovo ne bude demotivisalo, nego verno zapne da odrađuje PVE instance nekoliko stotina puta nedeljno, zaslužuje tapšanje po ramenu.

Zvanični sajt: Global Agenda

Ono što Global Agendu izdvaja od svega sličnog na tržištu jeste Conquest multiplayer mod. Igrači visokog nivoa, organizovani u agenciju, imaju priliku da učestvuju u ratu za teritoriju protiv drugih igračkih gildova. Ogromna mapa, podeljena na heksagonalnu mrežu pojedinačnih borbenih zona, omogućava masovne napade, epske okršaje i predstavlja daleko najbolji segment igre.

Nažalost, ako želite da učestvujete u Conquestu, moraćete da plaćate klasičnu mesečnu MMO pretplatu od 13 eura (razume se, i kupite originalnu igru), kao i da grindujete dosadne PVE misije dok vam se ne rastope boje na monitoru (Conquest ima smisla samo ako ste dostigli maksimalni nivo).

Dobra strana Global Agende je mogućnost za free trial. Svaki korisnik besplatne Steam platforme može da instalira besplatnu probnu verziju igre, limitiranu na 15. igrački nivo i osnovne oblike PVE i PVP misija. Ako vam se akcija svidi, ništa vas ne sprečava da odrešite kreditinu karticu i kupite punu verziju, sa ili bez mesečne pretplate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.