FiiO K5

Izvor: Hi-Files.com, 17.Mar.2016, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FiiO K5

Iako su oduvek prisutna na hi-fi sceni, pojačala za slušalice u vidu zasebnih uređaja nikad nisu bila u centru pažnje audiofilske populacije. Ipak, zahvaljujući sve većoj popularnosti i kvalitetu prenosivih plejera i slušalica, i ovi uređaji dobijaju na značaju, a njihov udeo na tržištu raste.

Za rast popularnosti zasebnih pojačala za slušalice najviše su zaslužni razvoj i sve veća prisutnost kvalitetnih prenosivih plejera, koji su opremljeni elektronikom visoke klase i >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << vrhunskim DAC kolima. Pored svakodnevne upotrebe u pokretu, vlasnici plejera uvideli su da bi se kvaliteti i mogućnosti ovih uređaja mogli iskoristiti i u kućnim uslovima, uz dodatak snažnijeg pojačala i kvalitetnih hi-fi slušalica. Proizvođači su im izašli u susret, pa danas na tržištu imamo veliki izbor pojačala za slušalice u svim cenovnim kategorijama. Jedna od kompanija koje neumorno rade na predstavljanju novih proizvoda i stiču sve veću popularnost jeste FiiO, čije prenosive plejere pratimo i testiramo već nekoliko godina, a sada se prvi put upoznajemo s jednim pojačalom za slušalice, modelom K5.

Reprodukcija je bila bez čujnih izobličenja i pri najglasnijem slušanju.

Spolja i iznutra

FiiO K5 izveden je u pravilnoj formi kvadra s gotovo kvadratnom osnovom, ali se proizvođač potrudio da učini uređaj što prijatnijim za gledanje. Tako, bočni rubovi su snažno zaobljeni, a prednji i zadnji panel neznatno uvučeni, što ističe ivice. Kućište je metalno i izvedeno poput fioke, sa odvojenim prednjim i zadnjim delom, dok su gornja, donja i bočne strane izrađene iz jednog komada. Iz tog razloga, K5 deluje izuzetno čvrsto, a utisku kvaliteta doprinose odlična završna obrada i finiš u boji titanijuma. Centralnu poziciju na prednjem panelu zauzima kružna komanda za kontrolu glasnoće, čijii je prečnik samo malo manji od visine čitavog fronta. Desno od nje smešten je pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, dok se na levoj strani nalaze prekidači za odabir fiksnog pojačanja (gain) i ulaza. Pored priključka za eksterno napajanje, na zadnjoj strani postavljeni su linijski RCA ulaz i izlaz, balansirani izlaz, te po jedan mikro-USB i USB-B port. Konačno, na gornjoj strani nalazi se mikro-USB priključak, skriven ispod poklopca, koji ujedno služi kao naslon za postavljeni audio-plejer.

Unutrašnjost uređaja u potpunosti je popunjena jednom štampanom pločom, na koju su smeštene sve elektronske komponente. Na poziciji potenciometra za glasnoću nalazi se sklop renomiranog proizvođača Alps, a umesto sve popularnijih digitalnih modula, FiiO se odlučio za amplifikaciju u klasi AB, s kolima Texas Instruments TPA6120A2. Ova kola obezbeđuju snagu od 1,7 vati po kanalu na 16 oma, odnosno 1,5 vati na 32 oma i 150 vati na 300 oma, što čini K5 sposobnim za pokretanje i veoma zahtevnih slušalica.

U radu

Tokom upotrebe K5 se pokazuje kao svestrana sprava: pored bazične funkcije pojačala za slušalice, postolje na gornjoj strani prihvata sve FiiO plejere nove generacije (X1, X3 II, X5 II i X7), kao i pojačalo/DAC E17K, a pomoću prekidača za gain može se odrediti fiksno pojačanje od nula, šest ili 12 decibela. Ovde treba naglasiti da K5, uprkos prisustvu USB-B priključka, nema u sebi D/A konverter. Naime, pomenuti USB ulaz služi za vezu s računarom u situacijama kad je na K5 priključen DAC E17K ili neki od plejera koji može da funkcioniše u DAC režimu (X3 II, X5II i X7). U takvoj postavci K5 prihvata digitalni signal s računara, prosleđuje ga plejeru koji obavlja konverziju, a signal se zatim vraća u K5, pojačava i šalje u slušalice. Takođe, iako se na zadnjoj strani nalaze dva para analognih izlaza, oni nisu varijabilni, pa se K5 ne može koristiti kao pretpojačalo za aktivne zvučnike ili izlazno pojačalo.

Zahvaljujući velikoj snazi, K5 je bez imalo napora pokretao naše 18-omske slušalice Panasonic RP-HD10. Reprodukcija je bila bez čujnih izobličenja i pri najglasnijem slušanju, a pojačalo je s lakoćom poteralo naše slušalice do krajnjih granica. Tonovi su zadržavali definiciju i vremenske odrednice do krajnjih ekstrema u visokom i niskom opsegu, uz prilično neutralnu prezentaciju, pa nas je u ovom smislu K5 podsetio na neke skandinavske proizvode. Direktno poređenje s takođe veoma kvalitetnim pojačalom u plejeru X7 pokazalo je da K5, opet zahvaljujući daleko većoj snazi, bolje izlazi na kraj s većim glasnoćama. Zvučna slika ostaje potpuno koherentna, a tonovi su jasni i sasvim prirodni. S druge strane, X7 pruža nešto veću količinu najfinijih detalja, naročito u visokom delu spektra. Opet, ovde treba naglasiti da, sa impedansom od 18 oma, naše slušalice nisu posebno zahtevne za pokretanje, pa bi upotreba slušalica s većom impedansom bila ultimativni test snage i stabilnosti pojačala K5.

Odlična prilika

Na kraju testiranja, jasno je da najveći adut pojačala K5 predstavljaju veoma velika snaga i stabilnost pri najvećim opterećenjima, pa će u tom smislu ono imponovati svakom korisniku kvalitetnijih hi-fi slušalica. Pored toga, vlasnicima pojedinih FiiO DAP/DAC uređaja ono pruža dodatne mogućnosti u vidu digitalnog USB povezivanja s računarom. Kad se jednačini dodaju diskretan, ali moderan dizajn, kvalitetna izrada i pristupačna cena, FiiO K5 se nameće kao odlična prilika za ljubitelje dobrog zvuka iz slušalica.

PLUS

Lepo i kvalitetno kućište.

Velika snaga.

Podrška za FiiO plejere.

Pristupačna cena.

MINUS

Ne poseduje varijabilni izlaz.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.