Dan slobode dokumenata - drugi put

Izvor: B92, 03.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan slobode dokumenata - drugi put

Oko 250 timova iz preko 70 zemalja dalo je svoj doprinos održavanju ovogodišnjeg Document Freedom Daya.

Jovana Milićević




Kao i prošle godine, i ove poslednje martovske srede održane su globalne akcije u sklopu Dana slobode dokumenata. I ove godine je tim iz Srbije koordinirao globalnu akciju organizovanu od strane Fondacije za slobodan softver Evrope (Free Software Foundation Europe), koju su podržale mnoge svetski poznate organizacije i kompanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među kojima i IBM, Google, Red Hat, Sun Microsystem, kao i FSF Severne i FSF Latinske Amerike.

Predstavnici globalne zajednice, okupljene oko ideje otvorenih i međunarodno standardizovanih formata dokumenata, u Srbiji posvetili su ovaj dan lokalnoj OpenOffice.org zajednici, koja u saradnji sa Matematičkim fakultetom u Beogradu i nadležnim Ministarstvom radi na lokalizaciji ovog sve popularnijeg kancelarijskog paketa.

Pored ovoga, predstavljen je i program stipendiranja mladih programera kompanije Google iznosu od 4500$ - Google Summer of Code.

"Značaj ovih akcija je u promovisanju otvorenih standarda i podizanju svesti o značaju otvorenih formata dokumenata", naglasio je Ivan Jelić, DFD koordinator. "Očekujemo da će zajednica nastaviti sa svojim aktivnostima i između godišnjih proslava Dana slobode dokumenata".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.