Chieftec Aegis kućišta

Izvor: B92, 03.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Chieftec Aegis kućišta

Chieftec je za proleće pripremio dosta zanmiljivih kućišta od kojih posebnu pažnju privlače modeli iz Aegis familije. Mi smo imali prilike da se bolje upoznamo sa dva udarna predstavnika...

Nebojša Rašković




U današnje vreme, iako je tehnologija izuzetno napredovala po pitanju postizanja visokih performansi računarskih sistema, propratna pojava zagrevanja itekako zadaje muke, a prekomerno zagrevanje je jedan od primarnih rizika kada su u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << računari i sistemi koji rade 24h dnevno. Ako samo pogledamo koliko se u poslednjih deset godina proširilo i razvilo tržište cooling sistema, počev od najobičnijeg ventilatora za kućište, preko standardnih kulera za procesore, zatim kulera za grafičke karte, njihovih varijanti sa termalnim cevima zasnovanih na termodinamičkim efektima prenošenja toplote putem kondukcije i konvekcije, pa sve do katergorije ozbiljnih rashladnih sistema koji u osnovi imaju tečnost kao fluid za prenos toplote, moglo bi se reći da smo uveliko u eri high-tech cooling sistema. Ako na ovo dodamo i rashladne module u vidu termoelektričnih kulera zasnovanih na Peltijerovom elementu, definitivno možemo da zaključimo da se hlađenju hardvera pridaje sve više značenja i to ne bez razloga.

Chieftec je sa svojom kompletnom linijom proizvoda već duže vreme prisutan na domaćem trižištu i važi za brend od poverenja, naročito kada su upitanju kućišta i napajanja. Krajem prošle godine dosta novina je lansirano iz ove kompanije, a do nas su nedavno stigla dva sjajna kućišta iz Aegis familije, koja na osnovu svega viđenog mogu biti sjajan izbor za zahtevnije korisnike, pre svega gejmere. Manji model nosi oznaku CH-05B-B i spada u klasična Midi kućišta, što se može videti i po specifikacijama. Bez muke će prihvatiti ploče ATX i EATX standarda, a ono što nas je posebno obradovalo je vrhunski kvalitet izrade i odlično rešen protok vazduha unutar kućišta tako da nema brige čak i u situacijama da se odlučite za kupovinu pasivno hlađenih komponenti. Svi drajvovi (mislimo na optiku i hard diskove) se instaliraju bez ikakvog alata, pošto je Chieftec na ovom modelu primenio svoju tehniku posebnih nosača. Prostora ima čak za 10 različitih uređaja i to je po nama više nego dovoljno čak i najzahtevnijim potrošačima. Kao i kod većine kućišta ovog proizvođača, tako i kod modela CH-05B-B se sa prednje strane nalaze vratanca, a ispod njih prostor za konektore - 2 x USB i po jedan FireWire i audio izlaz. Proizvod se isporučuje sa veoma kvalitetnim napajanjem snage 450 W i kod ovlašćenog distributera košta 6.465,00 dinara.

Drugi model (CX-05B-B) je nešto drugačije rešen, mada je u osnovi zadržao dizajn prethodnika. Kućište je kompletno izrađeno od čelika, osim vratanaca koja su kombinacija pune plastike i meša. Upravo iz tog razloga CX-05B-B teži čitavih 16 kg sa sve izvorom od 550W. Ovde primećujemo nešto više ležišta za ODD i HDD uređaje (ukupno 12), kao i za nijansu lepše realizovan sistem hvataljki koje ih drže (pričvršćuju). Oba kućišta dolaze bez dodatnih ventilarota, koji se mogu opciono dokupiti, a za njih je raspoloživo maksimalno pet ležišta. Prednji I/O panel pored gore pobrojanih konektora poseduje još i eSATA port. Ovaj model je nešto skuplji od prethodnika (6.701,00 dinara), što je uglavnom posledica uzrokovana druga;ijim dizajnom.

Po sumiranju utisaka možemo rereći da nas je Chieftec prijatno iznenadio novim Aegis kućištima za koja smo gotovo sigurni da će predstojeće proleće biti jedna od traženijih kod nas, a u tome će im svakako dodatno pomoći sasvim odmerena cena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.