Češće „halo”sa pametnim telefonima

Izvor: Politika, 21.Maj.2011, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češće „halo”sa pametnim telefonima

U prvom tromesečju ove godine prodato je 427,8 miliona mobilnih telefona, u čemu su „smartfoni” učestvovali sa 23,6 odsto

Prodaja mobilnih telefona u svetu tokom prvog tromesečja ove godine povećana je za 19 odsto, a dinamiku ovog trenda su pre svega obezbedili „pametni” modeli – „smartfoni”, objavila je istraživačka kompanija „Gartner”.

U svetu je tokom prvog tromesečja ove godine prodato 427,8 miliona komada mobilnih telefona, u čemu su „smartfoni” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << učestvovali sa 23,6 odsto, zahvaljujući rastu prodaje od 85 odsto u periodu između prvog tromesečja prošle godine i prvog tromesečja 2011. godine, preneli su francuski elektronski mediji.

„Gartnerovi” analitičari smatraju da je rast mogao da bude još veći da određeni snabdevači nisu najavili lansiranje većeg broja uređaja u drugom tromesečju ove godine, što je moglo da navede neke klijente da odlože kupovinu.

Ocenjeno je i da bi zemljotres i cunami koji su pogodili Japan trebalo na kraju da imaju manje posledice po tržište mobilnih telefona od onih kojih su se na početku pribojavali „Gartnerovi” analitičari.

Finska „Nokija” je u prvom tromesečju prodala 107,6 miliona mobilnih telefona, tako da je njen tržišni udeo opao na 25,1 odsto. Iza „Nokije” je južnokorejski „Samsung” sa tržišnim udelom od 16,1 odsto, što je pad u odnosu na isti period prethodne godine, kad je iznosio 18 odsto. Zatim sledi južnokorejski El-Dži, sa padom tržišnog udela sa 7,6 odsto na 5,6 odsto.

Kanadski RIM je sa svojim telefonom „blek beri” održao tržišni udeo od tri odsto, ispred ZTE-a čiji se udeo povećao sa 1,7 na 2,3 odsto i HTC-a sa 0,9 odsto na 2,2 odsto.

Udeo „Motorole” je opao sa 2,7 odsto na 2,1 odsto, kao i „Soni-Eriksona” sa 2,7 odsto na 1,9 odsto.

Udeo „smartfona” koje pokreće „Guglov” operativni sistem „android” povećan je za godinu dana sa 9,6 odsto na 36 odsto, a onih koji rade u sistemu „simbijan” opao je sa 44,2 odsto na 27,4 odsto. „Epl” i njegov sistem IOS u „smartfonima” našli su se ispred RIM-a sa tržišnim udelom od 16,8 odsto, dok je udeo RIM-a iznosio 12,9 odsto.

Udeo „Microsofta” opao je sa 6,8 na 3,3 odsto.

Tanjug

objavljeno: 22.05.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki pad prodaje računara u zapadnoj Evropi

Izvor: SrbijaNet.rs, 22.Maj.2011, 12:57

Prodaja računara u zapadnoj Evropi manja u prvom tromesečju ove godine za 18 odsto nego u istom tromesečju lane, odnosno na 14,7 miliona komada, objavila je istraživačka kompanija "Gartner". Taj veliki pad se, između ostalog, povezuje sa velikom količinom zaliha koje obično nastaju

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.