Alex olakšava čitanje knjiga

Izvor: B92, 12.Jan.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alex olakšava čitanje knjiga

Čitač elektronskih knjiga kompanije Spring Design nazvan Alex, prošao je u najmanju ruku trnovit put dok je stigao na CES 2010.

Izvor: Mikro




Posle oktobarske najave da će koristiti operativni sistem Android kompanije Google, Barnes & Noble je sledećeg dana prikazao svoj čitač Nook sa dva ekrana i istim operativnim sistemom, koji veoma liči na Alex. Tri meseca i jednu sudsku tužbu kasnije Alex je stigao na CES.

Mada nema najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekran i nije najlepši, ima veoma upotrebljiv i dobro integrisan dodatni LCD ekran i mogućnost da sadržaj sa weba prebaci na ekran s elektronskim papirom po čemu je jedinstven u odnosu na konkurente. Kad se ovome doda i najavljeno partnerstvo s velikim prodajnim lancem Borders, koji nudi knjige, muziku, filmove i druge zabavne sadržaje, nesumnjivo je da se radi o jednom od modela koji dosta obećava.

Alexov primarni ekran na bazi elektronskog mastila kompanije E-Ink, ima rezoluciju 600 x 800 (SVGA) i dijagonalu od 15,2 cm (6 inča), baš kao i Amazonov Kindle i Barnes & Nobleov Nook. S gornje strane su dva priključka – mini USB i 2,5-milimetarski za slušalice (sličan onima na mobilnim telefonima) koji će u budućim verzijama biti zamenjen standardnim 3,5-milimetarskim. Na poleđini je ležište za MicroSD karticu s kojom se može povećati postojećih 2 GB fleš memorije.

Sekundarni ekran je 3,5-inčni taktilni HVGA LCD ekran u boji rezolucije 320 x 240 na kome se izvršava Android 1.6 (Cupcake) bez mobilnih i GPS komponenata. Preko njega se krstari webom, a ujedno je i glavni ulazni uređaj ovog čitača – može se upotrebiti za biranje knjiga preko ekrana na kome je prikazana glavna biblioteka, ali i da se pregledaju sadržaji knjiga, dodaju komentari i obeleže strane, snime sopstvena mišljenja (jer ima mikrofon) i upravlja standardnim muzičkim plejerom (jer ima i dva zvučnika). Tasteri sa obe strane ekrane služe za listanje strana.

Težak je svega 310 grama, a zbog ekrana postavljenih jedan ispod drugog nešto je duži od drugih e-čitača (dugačak je 22,5 cm, širok 12,5 a debeo 1,4).

Alex će koštati 350 dolara i počeće da se isporučuje 22. februara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Alex olakšava čitanje knjiga i sadržaja s veba

Izvor: Mikro - PC World, 12.Jan.2010

Čitač elektronskih knjiga kompanije Spring Design nazvan Alex, prošao je u najmanju ruku trnovit put dok je stigao na CES 2010. Posle oktobarske najave da će koristiti operativni sistem Android kompanije Google, Barnes & Noble je sledećeg dana prikazao svoj čitač

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.