15.godina mp3 formata

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15.godina mp3 formata

Muzika u digitalnoj formi na formatu koji je komprimiran toliko da brzo i lako može da se prebacuje iz medijuma u medijum, ali sa kvalitetom očuvanim toliko da u njemu još može da se uživa: patentiran još 1987, ovaj format je „sazreo" i svoje definitivno ime dobio 1995. godine.

Saša Bojić

Izvor: Deutsche Welle




Za sve je zaslužan nemački institut „Fraunhofer" u Erlangenu. Tamo su naučnici tražili najbolji algoritam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za komprimiranje digitalnog zapisa (i to testovima vršenim na pesmi Suzan Vega „Toms dajner").

Ideja nove kompresione tehnike je da se memorišu samo oni audio-signali koje može da registruje ljudsko uho. To je zasluga psihoakustike koja nas uči da naše uho iz mnoštva zvukova prisutnih u jednom audio-zapisu zapravo selektuje one koji su relevantni za opažanje i recepciju.

Naučnici instituta „Fraunhofer" su tako došli na ideju da „prevare" uho i ponude mu samo zvukove koje je ono naučilo da izdvaja. Ispostavilo se da se na taj način prvobitni tonski zapis, recimo, neka muzička kompozicija, može svesti na samo 10 odsto – sebe same.

Naziv dobijen u - anketi

Prvi mp3-plejer napravljen je još 1994. godine, a Bernhard Gril, jedan od izumitelja mp3-formata, kaže da je njegova pojava propraćena velikom skepsom:

„Kada smo napravili ovaj aparat, izgleda da smo stvarno bili ispred svog vremena. Još 1994, veliki proizvođači zabavne elektronike sa kojima smo stupili u kontakt smatrali su da je ta sprava tehnički toliko kompleksna da nikada neće moći da se serijski proizvodi kao sprava za kupce". 14. jula 1995, u institutu je sprovedena internet-anketa u kojoj se od saradnika tražilo da ponude ime za novi audio-format. Na osnovu zvanične oznake „ISO MPEG Audio lejer 3", većina saradnika je bila za oznaku: mp3.

Samo par godina kasnije, počela je najveća razmena muzičkih komada u istoriji, preko interneta, i muzička industrija je okrenuta - naglavce...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MP3 plejer slavi petnaesti rođendan

Izvor: IT-recenzije.com, 15.Jul.2010, 18:02

Muzika 'za poneti' je gotovo uvek 'spakovana' u MP3 format. Ono što je ranije bio vokmen (Walkman) sada se zove - MP3 plejer (player), koji je upravo napunio 15 godina. Muzika u digitalnoj formi na formatu koji je komprimiran tako da brzo i lako može da se prebacuje iz medijuma u medijum, ali sa kvalitetom...

Nastavak na IT-recenzije.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.