Kuće Novog Lejdena, Holandija

Izvor: DIA.rs, 04.Apr.2011, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće Novog Lejdena, Holandija

Holandija je jedna od zemalja sa najslobodnijom urbanističkom misli, što je rezultovalo u neobičnim, tipološki raznovrsnim i raznobojnim elementima naselja. U velikom broju slučajeva jedna ulica poseduje toliko raznolikosti, ali koje su primereno usklađene, tako da predstavljaju veoma složeno arhitektonsko tkivo koje nije lako razložiti na pojedinačne elemente.


Prateći primer Amsterdama, grad Novi Lejden (Niew Leyden) je izgradio nekoliko blokova tipičnih kuća u nizu, >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << gde je svaka od njih dizajnirana od strane velikog broja arhitekata. Nije postojala urbanistička regulacija niti estetska komisija, te su vlasnici bili slobodni da dizajniraju svoju kuću baš kako žele, sve dok ne izlaze iz okvira parcele i kubičnog oblika objekta.



Jedna od najzanimljivijih kuća ovog bloka jeste dom koji je dizajniran od strane studija “24H > architecture”, sa upečatljivom drvenom fasadom.
Prvi problem kod kreiranja fasade jeste bilo stvaranje neophodne privatnosti ali i obezbeđivanje zdrave insolacije i mogućnosti provetravanja. Kako bi ovaj zadatak bio rešen, arhitekte su obložili fasadu gusto raspoređenim drvenim letvama kreirajući dva “toka” koja bacaju svetlost na stepenište i zajedničke prostorije u dnevnoj zoni. Raspored unutrašnjih zidova je tipičan za kuću u nizu, kod koje je ključan problem osvetljenje. Ova problematika je u ovom naselju povećana usled izuzetno velike gustine izgrađenosti, ali dizajn fasade pomaže u fleksibilnijem unutrašnjem rasporedu i direktnom delovanju na problem.




Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs


 

Nastavak na DIA.rs...






Povezane vesti

Kuće Novog Lejdena, Holandija

Izvor: Opusteno.rs, 04.Apr.2011

Holandija je jedna od zemalja sa najslobodnijom urbanističkom misli, što je rezultovalo u neobičnim, tipološki raznovrsnim i raznobojnim elementima naselja. U velikom broju slučajeva jedna ulica poseduje toliko

Nastavak na Opusteno.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.