Koncept “NYbillboard”

Izvor: DIA.rs, 01.Jun.2011, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncept “NYbillboard”

Američki arhitekta Kris Preht (Chris Precht) je tvorac zanimljivog konceptualnog projekta naziva “NYbillboard”. Cilj ovog projekta je da kreira alternativu i moguće rešenje veoma gustoj izgrađenosti Menhetna, koja za sobom povlači i niz ekoloških problema. Ovaj dizajn pokušava da smanji visinu postojećih građevina i kreira određenu horizontalnu komunikaciju među kulama.


Faza istraživanja, koja je prethodila razradi projekta, pokazala je da sve veća >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << visina objekata i napredak građevinske tehnologije veoma lako mogu imati nepovoljan uticaj na ljudsku jedinku: osećaj izolacije i daljine od javnih površina, ekološko zagađenje i problemi efikasne evakuacije u slučaju opasnosti. Ograničavajući strukturalnu visinu objekata i kreirajući predložene strukture na samom vrhu objekta, moguće je dobiti zanimljive oblike koji će podržati ekološki održiv način života.




Ova ekstenzija zapravo ima oblik kristalnih ćelija, jer je taj oblik najpogodniji za instalaciju mnogih tehnologija. U duplom sloju fasade moguće je uzgajati alge i to na površini od oko 20% od ukupne površine fasade. Takođe je moguće postaviti solarne i fotovoltaičke ćelije na oko 14,000kvm dobijajući 7,2 miliona kWh električne energije. Čak 110 turbina za vetar na zapadnoj strani kule imaju potencijal da proizvedu 1,4 miliona kWh električne energije, što je oko 15% ukupne potrošnje objekta, tokom jedne godine.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs


 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.