Centar “TEK”, Tajvan

Izvor: DIA.rs, 08.Feb.2011, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar “TEK”, Tajvan

Danski arhitektonski studio “Bjarke Ingels Group” (BIG) je dizajnirao tehnološki centar koji će biti izgrađen u Tajpeju, na Tajvanu. Volumetrija ovog veoma neobičnog objekta se sastoji od prostog kubusa koji je izdubljen zaobljenim oblicima na tri mesta.


Objekat >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << je poznat pod nazivom TEK (centar tehnologije, zabave i znanja) i predstavlja primer savremenog dostignuća građevinarstva i obrade materijala, gde će objekat zapravo predstavljati skulptoralni element koji će komunicirati sa okolnim trgom i zelenim površinama. Noseća struktura će biti materijalizovana od čelika i betona, gde će tanke betonske lamele biti oblikovane tako da kreiraju šupljine i otvore koji će zapravo služiti kao stepeništa i neformalni prostori za sedenje. Betonska spirala dimenzija 57x57x57 metara će sprovoditi posetioce od glavne javne površine do samog krova objekta, ne prolazeći kroz zatvorene prostore.


Pored prodavnica, kancelarija i hotela, ovaj objekat će ponuditi prostore za izložbe, amfiteatre, biblioteku i restorane.
Zanimljivo je zapaziti kako će pojedini sadržaji biti povezani za zelenilom i betonskim javnim površinama, koje će se zapravo nalaziti u samoj srži objekta. Pored toga što kreira optičke iluzije i što “uvlači” posetioce u novu dimenziju javnog prostora, ovaj objekat bi mogao ostati upamćen po neobičnom uslaglašavanju izgrađenog prostora i prirodne sredine.



Detaljne crteže (situaciju, osnove i presek) možete pregledati na svom kompjuteru, ukoliko kliknete ovde. (ZIP fajl, veličina 700 kb)

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.