Данас је Дан грађевинара

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Avg.2023, 09:15

Данас је Дан грађевинара

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић честитао је данас свим запосленима у грађевинској индустрији њихов празник – Дан грађевинара Србије и поручио да држава чини све како би они имали боља примања и услове рада. Фото: Градске инфо
Дан грађевинара >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обележава се у знак сећања на тродневни штрајк радника који је окончан 8. августа 1940, а уследио је после неуспешних преговора синдиката и послодаваца о промени колективног уговора и повећању надница.

Весић је рекао за Танјуг да грађевинска индустрија Србије последњих 10 година бележи константан раст и експанзију и да доприноси снажно развоју бруто домаћег производ Србије (БДП).
Каже да је када се упореде вредности из 2013. са оним оствареним у 2021. грађевинска активност на територији Србије порасла за три пута, односно за 307 одсто.
„У односу на 2013. годину, у 2021. учешће грађевинске индустије у БДП је дуплирано, односно са три одсто порасло је на шест одсто“, казао је Весић.
Према његовим речима, последица овог тренда раста је и пораст тражње за грађевинским радницима различитих профила, као и раст нивоа запослености у грађевинској индустрији.
Раст запослености у грађевинској индустрији, додаје, у периоду од 2018. до 2022. износи просечних 6,28 одсто међугодишње, док је укупан ниво запослености просечно растао 2,37 одсто. „На крају прошле године грађевинска индустрија учествовала је у укупној запослености са 7,5 одсто“, казао је министар и додао да је укупан број запослених у грађевинској индустрији у периоду од 2018. до 2022. порастао за 36.616 људи.
Он је навео и да је укупан број запослених на крају прошле године у грађевинској индустрији био 169.771 људи.
„У првом кварталу ове године имали смо 170.255 запослених са просечном бруто исплаћеном зарадом од преко 94.000 динара, што је за 17 одсто више него у истом периоду 2022“, казао је министар.
Према његовим речима, евидентно је и да недостатак радне снаге на тржишту има утицаја на раст просечних зарада у грађевинској индустрији.
Међутим, министар наглашава да у првом кварталу ове године, према подацима које је радила Привредна комора Србије, 64,8 одсто компанија из сектора грађевинарства није мењало ниво запослености. Такође, чак 56 одсто компанија констатовало је да у другом кварталу није планирало смањење броја радника.
„Чак 41,5 одсто послодаваца у грађевинској индустрији очекивало је повећање броја запослених у трећем кварталу“, казао је министар Весић и додао да је према расположивим подацима грађевинска индустрија на другом месту по пријављеним потребама за запошљавање.
Весић је рекао Танјугу и да у грађевинарству недостају радници свих стручних спрема, а нарочито оних са ниском стручном спремом занатског типа.
„Подаци показују да у сектору грађевинарства по броју радника доминирају радна места са ниским степеном стручне спреме занатског типа, тесари, зидари, армирачи, помоћни радници…“, рекао је је Весић.
Подсетио је да домаћа предузећа нуде стипендије за ученике који се определе за ова занимања, али да је заинтересованост ученика, ипак, и даље мала.
Он је навео и да ће у будућности бити све већи дефицит искусних квалификованих радника, пре свега, због лоше старосне структуре радне снаге.
Усвојене измене и допуне закона које се тичу запошљавања радника, каже, требало би да олакшају да се у грађевинарству запосли и већи број страних радника.
Фантастичан резултат српских ђака на такмичењима из природних наука

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас је Дан грађевинара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.